Managed hosting door True

'Rijksoverheid moet veiliger'

Minister: terreurbestrijding vereist actie tegen computercriminaliteit

 

De Nederlandse ministeries moeten hun beleid voor informatiebeveiliging verbeteren, omdat terreur ook in de vorm van computercriminaliteit is te verwachten. Het beveiligingsbeleid kan een stuk secuurder, meent minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkrelaties.

"De dreiging van terreur neemt toe. Ministeries moeten hun informatiebeveiliging beter op orde te krijgen om de dreiging uit deze hoek te minimaliseren", zei De Graaf na afloop van zijn speech op het internationale symposium van Govcert.nl, dat vorige week in Den Haag plaatsvond, in een gesprek met Computable. Veel ministeries hebben te weinig kennis van of aandacht voor het onderwerp meent hij. Ook fouten in het handhaven van procedures zorgen voor lacunes. De rijksoverheid moet hier op korte termijn verandering in aanbrengen.
De kritiek van De Graaf staat niet op zichzelf. Het is een echo van het commentaar dat De Rekenkamer in mei tijdens 'woensdag gehaktdag' al richtte aan het adres van Binnenlandse Zaken. De Rekenkamer stelde vast dat het informatiebeveiligingbeleid van bijna alle ministeries niet aan de eigen voorschriften voldeed. Het controlerend instituut riep de rijksoverheid op om deze lacune aan te pakken of de voorschriften uitvoerbaar te maken.
De Graaf vindt ook dat de Nederlandse politie meer werk moet maken van de bestrijding van computercriminaliteit. Hij constateert dat de politie weliswaar een specialisatie op dit gebied kent, maar dat het nog weinig tot veroordeling van deze strafbare feiten is gekomen. Het calamiteitenteam van de Rijksoverheid Govcert.nl noemt De Graaf wel een succes. Overheidsinstanties en burgers zijn door waarschuwingsberichten van dit team beter op de hoogte van ict-risico's. Ook is er sinds de start van het team in 2002 meer internationale samenwerking op dit gebied. < BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1331859). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×