Managed hosting door True

Investeren raakt weer in; Nederland kleurloos

Het dieptepunt in de investeringsdip is bereikt, meldt Tornado Insider. In de eerste drie maanden van 2003 werd er in Europa 45 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met het vierde kwartaal van 2004, de grootste kwartaaldaling die het mediabureau voor technologie ooit registreerde, maar ook de laatste stuiptrekking van de recessie in het wereldwijde durfkapitalisme.

Volgens Tornado Insider is het sindsdien langzaam voorwaarts gegaan, met voor het eerst in dertig maanden opeenvolgende kwartaalstijgingen.
De totale technologie-investeringen kwamen vorig jaar uit op 2,5 miljard euro, verdeeld over 599 Europese bedrijven. Hoewel dat zo'n 50 procent minder is dan de participaties in 2002 (4,9 miljard voor 743 injecties), is er weer sprake van een stabiel investeringsklimaat. De meeste interesse van investeerders gaat uit naar biotechnologie (38 procent) gevolgd door software (22,4 procent). Opmerkelijk is de verminderde belangstelling voor telecommunicatie: in 2002 haalde deze sector nog 12,5 procent van het beschikbare durfkapitaal op; vorig jaar moesten de Europese telco's genoegen nemen met 5,5 procent.
Uit het onderzoek over 2003 blijkt verder dat ondernemingen in Groot-Brittannië - van oudsher - het best bedeeld zijn met financiële middelen (34,5 procent), met op straatlengtes daarachter Duitsland als tweede (16,7 procent) en Frankrijk als derde (12,1 procent). De meest actieve investeerder is 3i, goed voor 97 contracten (totale waarde: 311 miljoen euro).
Nederland speelt geen vooraanstaande rol in dit verhaal, zelfs niet bij investeringen in startende ondernemingen. Daar boekten landen als België en Denemarken vorig jaar wel succes en eindigden zij achter de grote drie op respectievelijk de vierde en vijfde plek.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.