Managed hosting door True

Microsoft aangeklaagd wegens beveiliging

Microsoft is eind vorige week aangeklaagd vanwege de gebrekkige beveiliging van zijn software. Een inwoner van Californië wil haar aanklacht, die draait om online-identiteitsdiefstal, tot groepszaak laten verheffen. Microsoft wil dit voorkomen en ontkent de beschuldigingen.

De aanklacht stelt dat de Windows-leverancier oneerlijke zakenpraktijken bedrijft door gebruikers een beperkende eindgebruikersovereenkomst (end user license agreement, eula) voor te schotelen. Gebruikers moeten die overeenkomst accepteren alvorens ze de software kunnen installeren of starten. In dat document vrijwaart Microsoft zich van aansprakelijkheid, wat overigens een reguliere handelswijze is in de software-industrie.
"Die gebruikerslicentie belemmert het indienen van juridische claims", zegt aanklager Dana Taschner. Eula's zijn juridisch niet waterdicht en conflicteren soms zelfs met nationale wetgeving. "Consumenten kunnen niet echt kiezen welk besturingssysteem ze gebruiken. Bijna iedereen gebruikt Microsoft-software." De monopoliepositie van het Windows-besturingssysteem zou Microsoft andere verplichtingen moet opleggen, redeneert de aanklager.
De aanklacht stelt verder dat Microsoft tekortschiet wat betreft het informeren van gebruikers over beveiligingsproblemen en dat de waarschuwingen te technisch of onduidelijk zijn voor consumenten. Het bedrijf heeft zijn waarschuwingsmethode vorig jaar juist gewijzigd om naast systeembeheerders ook gewone gebruikers informatie te bieden.

Tegen groepsstatus

Microsofts juridische team bestudeert de aanklacht nu. De Amerikaanse woordvoerder Sean Sundwall verklaart alvast dat het bedrijf zich met hand en tand zal verzetten tegen de nagestreefde groepsstatus van de zaak. Deze wordt dan mede in het belang van andere Microsoft-gebruikers gevoerd. Dergelijke consumentenaanklachten worden wel vaker verheven tot class action suits.
In Californië diende vorig jaar al een groepszaak waarin de Windows-leverancier werd beschuldigd van het rekenen van te hoge prijzen voor zijn marktdominante software. Deze aanklacht bouwde voort op rechter Jacksons oordeel dat Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliepositie. Het bedrijf heeft die consumentenzaak uiteindelijk begin dit jaar geschikt voor 1,1 miljard dollar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.