Managed hosting door True

ICT-functie is droombaan

Vmbo'ers zien een baan in de ict wel zitten, 10 procent noemt een functie in de ict als zijn droombaan. Een baan in de ict is daarmee één van de populairste beroepen onder vmbo'ers. Alleen werken in de zorg is populairder (dertien procent).

Dat blijkt uit een onderzoek van Qrius, in opdracht van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO onder 367 leerlingen uit de derde en vierde klas van het vmbo. Tweederde van de vmbo'ers denkt snel aan een leuke baan te komen. Leuke collega's zijn belangrijker dan veel geld verdienen. Zeven procent van de ondervraagden denkt in zijn of haar eerste baan meer dan drieduizend euro netto per maand te gaan verdienen.
ECABO wil dat leerlingen een goed beeld hebben van beroepen, zodat ze een beter gefundeerde keuze maken voor een vervolgopleiding. Dit moet ook leiden tot minder uitval in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarom heeft ECABO veertig filmpjes laten maken over beroepen in verschillende sectoren. Ict-beroepen waar video's van worden gemaakt: medewerker ict, medewerker beheer ict, ict-beheerder, netwerkbeheerder, applicatieontwikkelaar en particulier digitaal onderzoeker.

Baan binnen een maand gevonden

Ict'ers met een mbo-diploma hebben steeds vaker een baan, een half jaar na hun studie. Drie procent van de ict'ers die in 2006 een mbo-diploma haalden zat na een half jaar nog zonder werk. Dat blijkt uit cijfers van Loket MBO-ICT dat onderzocht waar de afgestudeerde ict'ers terechtkomen na hun studie. "De belangrijkste reden is het aantrekken van de economie", zegt Joep Swagemakers, accountmanager ict bij ECABO, waar het Loket MBO-ICT deel van uitmaakt.
De meeste werklozen zijn ict'ers met een mbo-diploma op niveau drie. Deze conclusie is voor ECABO een verrassing. "We gaan hier verder onderzoek naar doen. We wisten dat er een problematiek was met afgestudeerden op niveau twee, maar zij stromen vaak door naar niveau drie en dan weer hoger", aldus Swagemakers.
Het grootste deel van de afgestudeerden met een mbo-diploma van een ict-opleiding vinden binnen drie maanden een baan. Bijna de helft heeft zelfs al binnen een maand werk gevonden. Zestig procent van deze mensen heeft een baan die in het verlengde van de opleiding ligt, 82 procent werkt in de ict-sector. Gekeken naar alle mbo-opleidingen vindt 74 procent van de afgestudeerde mbo'ers een baan die in het verlengde van de opleiding ligt. Bij ict-afgestudeerden is dit percentage dus lager. Swagemakers denkt dat dit komt door het imago. "Studenten kiezen voor de opleiding en niet het beroep. We hopen door voorlichting studenten wat bewuster te laten kiezen."

Werkgever betaalt cursus

Ruim tachtig procent van de ict-werkgevers vergoedt de opleidingen of cursussen van werknemers. Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van Getronics PinkRoccade.
De hoeveelheid bedrijven die personeelsleden van cursussen voorziet, ligt iets hoger dan bij de gemiddelde Nederlandse werkgevers, waarvan driekwart opleidingen vergoedt. Ook het bespreken van 'een volgende stap' in de carrière en het uitzetten van een professioneel groeitraject krijgt binnen ict-bedrijven meer aandacht dan gemiddeld.

Percentage ict-werkgevers dat...
...ontwikkelingsmogelijkheden biedt: 75%
...een volgende stap bespreekt: 53%
...intern doorgroeien stimuleert: 43%
...werknemer inlicht over interne vacatures: 28%
...met werknemer een groeitraject uitzet: 43%

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.