Managed hosting door True

Studenten

Vierdejaars Informatiekunde:

Wat verwacht de huidige generatie 'ict-studenten' van een toekomst in een sector die momenteel niet bepaald gouden bergen belooft? Waarom hebben ze juist voor een studie op dit vakgebied gekozen?

'Ik denk dat ik goed terechtkom'


 
Femke Boersma is vierdejaars studente Informatiekunde aan de Universiteit Utrecht. Ze is van de eerste lichting die de vijfjarige studie volgt.
 
"Ik heb eerst een jaar communicatie gestudeerd aan de hbo in Leeuwarden. Daar deed ik bij project- en groepswerk altijd de computerkant. Mijn studie vond ik te makkelijk en ik miste het ict-aspect. Ik heb gezocht naar een universitaire studie die zowel communicatie als ict in zich had. Informatiekunde is bedoeld om te kunnen fungeren als intermediair tussen gebruikers en ontwikkelaars."

Wereldvreemd

"De berichten in de media over de ict-sector schrikken me gedeeltelijk wel af. Ik hoor van een aantal afgestudeerde vrienden dat ze geen baan kunnen vinden. Ik kom over twee jaar op de arbeidsmarkt, dus ik maak me wel zorgen. Aan de andere kant is informatiekunde een brede opleiding. Bij mijn stage heb ik een kennismanagementproject gedaan, waarbij ik ervoor moest zorgen dat kennis van tijdelijke medewerkers binnen het bedrijf bleef. Ik denk dat bedrijven dat altijd nodig zullen hebben. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik goed terechtkom."
"Het vinden van een stagplaats is wel moeilijker geworden. Voorheen kreeg je altijd behoorlijk betaald voor een stage in de ict en dat is nu zeker minder. Het kost bedrijven tijd en geld om een stagiair te hebben en dat doen ze nu liever niet, dat merk je."
"Ik wil niet in een typisch ict-bedrijf terechtkomen na mijn stage. Ik mis daar de creativiteit en vind het een saaie uitstraling hebben. De mensen op mijn opleiding, zijn toch een beetje wereldvreemde mensen. Het is niet mijn type mensen, ze zijn over het algemeen niet zo sociaal vaardig en leggen niet makkelijk contact, maar ze zijn wel onwijs slim in hetgeen ze doen."
"Veel bedrijven zijn niet op de hoogte van het bestaan van mijn studie. Er wordt nooit naar iemand gevraagd die informatiekunde heeft gestudeerd. Ik heb tijdens mijn stage wel gemerkt dat het enorm handig is dat ik zowel het communicatie- als het ict-aspect leer. Als je iets wilt implementeren in een bedrijf, is het absoluut nodig dat je draagvlak kunt creëren en goed kunt communiceren. Daarnaast is het prettig dat je met informatici op hetzelfde niveau kunt praten."
 

'Het nerd-gehalte valt mee'

Tweedejaars Informatica:
 
De negentienjarige Linsey Roijendijk is en tweedejaars studente Informatica aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De studie duurt vijf jaar.
 
"In mijn vwo-eindexamenjaar besloot ik informatica te gaan studeren. Er komt veel wiskunde bij kijken en het is theoretisch, dat sprak me wel aan. De berichten in de media hebben me niet afgeschrokken. Tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn studie is de markt wel weer aangetrokken."

Voortraject

"Ik wil graag bio-informatica studeren, dat is meer een biologie- dan een informatica-richting. Ik zou niet weten waar ik terecht wil komen als ik klaar ben met mijn opleiding."
"Het nerd-gehalte valt erg mee, hoewel ze er natuurlijk wel bij zitten. In mijn jaar zitten twintig mensen, van wie twee meiden. In totaal lopen er vijf meisjes rond op de faculteit. Ik denk dat dit op de arbeidsmarkt niet veel anders is, maar je raakt er wel aan gewend."
"Veel mensen denken dat, als je informatica studeert, je de hele dag achter de computer zit. Dat is niet zo, er wordt ook veel aandacht besteed aan het voortraject. Ik weet nog niet of ik die kant op wil, want ik vind programmeren ook erg leuk."
 

'De vraag daalt niet'

Vierdejaars Informatica
 
Justus Freijzer is 22 jaar en studeert voor het vierde jaar Informatica aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij denkt nog drie jaar nodig te hebben om zijn studie af te ronden.
 
"Ik besloot vier maanden voordat ik hier kwam dat ik informatica wilde studeren. Ik heb eerst driekwart jaar werktuigbouwkunde gestudeerd in Eindhoven, maar die stad viel enorm tegen. Ik wilde graag in Nijmegen studeren, dus ben ik op de bètafaculteit gaan kijken. De overige studies vond ik te basaal, dus werd het informatica."

Afstandelijk

"Ik volg de berichten in de media wel, maar ik doe er niets mee; wat zou ik ermee moeten doen? Ik ga zeker geen andere opleiding kiezen; daar vind ik dit te leuk voor. Als mensen zich erdoor laten afschrikken, waardoor er een lagere instroom ontstaat, lost het probleem zich vanzelf op. Er is een overschot aan mensen die zijn omgeschoold en die van origine niet in dit vakgebied thuishoren. Er is altijd vraag naar goede ict'ers met een gedegen opleiding, daar heb ik wel vertrouwen in."
"Vorig jaar zijn we naar het nieuwe gebouw van Cap Gemini Ernst & Young in het Utrechtse kantorenpark Papendorp geweest. Toen ik daar rondliep, wist ik dat ik dat niet wilde. Het kwam afstandelijk en gehaast over, maar dat ligt niet zozeer aan de mensen als wel aan de bedrijfsmentaliteit."
"Stages kennen ze bij onze universiteit niet. Het Giphouse is een vervanging van de stages. Dat is een bedrijf binnen onze opleiding dat wordt gerund door studenten. Er worden opdrachten aangenomen van bedrijven als Philips. De vraag neemt niet af nu de markt krimpt, integendeel. Ik merk juist dat bedrijven steeds weer bij ons terugkomen voor projecten."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.