Managed hosting door True

Interoute Express

Test: Makkelijk en veilig grote bestanden versturen

Dit artikel delen:

Het versturen van grotere bestanden is op zijn zachtst gezegd problematisch. Via mail weigert de ontvangende mailserver ze, of raakt de inbox van je correspondent overvol. En FTP is veel te ingewikkeld voor de doorsnee desktopgebruiker. Interoute heeft een alternatief.

Als je documenten en vooral multimediabestanden moet versturen, is het probleem je bekend: grote bestanden zijn taboe. Mailservers weigeren ze, inboxen raken vol en op zijn minst verstop je je eigen bedrijfsnetwerk door dergelijke volumes naar meerdere correspondenten te versturen.
De logische stap is dan om deze bestanden op een server op te slaan, en je correspondenten downloadlinks te mailen. Het probleem hiermee is, dat de meeste methodes hiervoor eigenlijk te ingewikkeld zijn. Bovendien zijn er ook heel wat beperkingen aan verbonden. Zo kun je geen DRM (Digital Rights Management) toepassen, geen vervaldata opgeven, geen streaming download in plaats van een gewone bieden, noem maar op. Nadelen te over.

Groot glasvezelnetwerk

Interoute presenteert zich als een Europees bedrijf, al zijn de topmanagers kennelijk Amerikanen. Het heeft een glasvezelnetwerk dat bestaat uit twaalf ringen waarmee 85 steden in 22 landen verbonden zijn via meer dan 54.000 km verlichte glasvezel. De netwerkcapaciteit van dit optische netwerk is maar liefst één Pbps (petabit per seconde, een miljard megabit per seconde dus).
Verder heeft Interoute in twintig grote Europese steden, die voor bedrijven belangrijk zijn, metropoolnetwerken (MAN's) gebouwd. Daar worden in de loop van dit jaar nog meer steden aan toegevoegd. Het bedrijf gaat er dan ook prat dat het een van de grootste en meest geavanceerde spraak- en datanetwerken van Europa heeft.
Interoute zit (nog) niet op de beurs, maar de aandeelhouders zijn wel behoorlijk international en de grootste aandeelhouder is de Sandoz Familiestichting (die van het bekende farmaceutische concern). Er zit dus in elk geval groot geld achter. Met zo'n netwerk verwondert het niet dat Interoute in de eerste plaats een internetdienstenleverancier en hoster is. Het aanbieden van opslagruimte is een logisch vervolg daarop, want dat moet je immers ook al doen als je bijvoorbeeld een online back-updienst aanbiedt.

Maildienst

Interoute Express kwam tot stand via een erg eenvoudig idee. Gebruikers kennen problemen om grotere en grote bestanden te mailen naar iemand anders en Interoute Express werd dus gecreëerd om dit op te lossen. Je laat alle stress in verband met het versturen en afleveren van grote bestanden aan Interoute over. Je uploadt die documenten gewoon naar Interoute en verstuurt dan enkel download-URL's naar je correspondenten.
Interoute Express maakt dit erg eenvoudig door de software in Windows te integreren. Zo kun je na installatie van deze software rechtsklikken op bestanden en dan de menu-optie 'Interoute Express' kiezen. Dat uploadt dit bestand naar Interoute en creëert automatisch een downloadlink voor in je e-mail. Als je dat niet wenst, kun je ook kiezen voor het plakken van deze link in het clipboard, of voor het tonen van de URL(s) in een resultaatvenster.
Er is ook een desktopapplicatie waarmee je meerdere bestanden tegelijk kunt uploaden. Je kiest die bestanden met behulp van een browse-functie, of sleept ze met de muis naar het applicatievenster. Er is een gratis versie die je kunt downloaden en uitproberen. Deze probeerversie staat 25 downloads toe en houdt bestanden dertig dagen lang bij. De betaalde versies hebben deze beperkingen natuurlijk niet.

Voor beheerders

Voor beheerders biedt Interoute nog wat meer. Met de webbeheerinterface Media Manager kunnen beheerders op voorhand projecten met documenten en bijlagen definiëren en klaarzetten. Daarna kunnen gebruikers met de juiste toegangsrechten deze bestanden bekijken en verzenden naar anderen, die natuurlijk ook de juiste rechten moeten hebben. De beheerinterface biedt opties voor inhoud, clips (bijlagen), projecten, DRM, syndicatiegroepen, websitevergrendelingsgroepen, geovergrendelingsgroepen, en afspeellijsten.
Syndicatie zorgt ervoor dat je inhoud (content) kunt delen met partners en dan kunt bepalen hoe ze die inhoud mogen gebruiken. Websitevergrendeling zorgt ervoor dat jouw inhoud alleen op die websites gebruikt kan worden waarvoor je toestemming hebt gegeven. En geovergrendeling biedt een geografische beperking voor het ter beschikking stellen van inhoud. Daardoor vermijd je problemen met licenties voor inhoud die alleen voor bepaalde territoria zouden gelden.
De afspeellijsten zijn handig om multimedia-inhoud toe te passen in podcasts (zowel audio als video), maar ook als praktische afspeellijsten voor multimedia-applicaties die jouw multimedia-inhoud willen afspelen. Beheerders kunnen met Media Manager alle upload-bestanden zien, terwijl individuele desktopgebruikers alleen de honderd laatste upload-bestanden van hun zelf zien.
Voor het praktisch gebruik van deze webinterface hebben wij grote moeite met het gebruikte kleurenpalet. Niet alleen kun je dat niet zelf veranderen, maar Interoute vond het nodig om alle tekst in het grijs te zetten, wat de leesbaarheid enorm bemoeilijkt.

Conclusie

De upload van grote multimediabestanden bleek geen sinecure. Een upload van 400 MiB werd meermaals afgebroken en kon dan niet hervat worden. Na veel proberen en ergernis lukte het dan uiteindelijk toch. Streamen van video's kunnen we niet echt aanraden bij hogere resoluties, daarvoor is de internetvertraging (latency) te groot. Maar gebruiksvriendelijk is de desktopinterface wel. De Media Manager behoeft nog wat werk, te beginnen met de moeilijk leesbare webinterface.

Productinfo

Product: Interoute Express
Producent: Interoute, CH; www.interoute.com
Leverancier: Interoute Netherlands BV, Schiphol-Rijk; tel. +31 20 45 46 700; www.interoute.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 250 euro/maand (100 gebruikers, 20 GB/maand opslag, 200 GB/maand netwerkverkeer), andere licenties mogelijk; gratis versie 1 gebruiker, 5 GB/maand opslag en 2 GB/maand verkeer.
Systeemvereisten: Windows XP of Vista voor de desktopsoftware, voor Media Manager een courante webbrowser op een courant platform.

De Kern

  • Grote bestanden e-mailen is soms een ware nachtmerrie.
  • Interoute Express lost dit op en biedt centraal beheer en gebruiksgemak voor desktopgebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nu is er op de markt een product wat geheel aansluit op deze behoefte. Het Heet Wimezzo en draait op een aparte Linux omgeving.
Het geheel is compleet web based waarbij zowel de ontvanger als de verzender enkel de beschikking moet
hebben over een internet aansluiting. Het grote voordeel is dat de server binnen het bedrijf staat waarbij de bestanden niet zomaar internet op word gegooid.
Ook blijven e-mail adressen beschermd tegen het verhandelen aan spam diensten.
De regie over de ter beschikking gestelde bestanden blijft in handen van het bedrijf die de Wimezzo server Host. Verder is het mogelijk ook een buitenstaander in de gelegenheid te stellen een bestand naar u te versturen op exact de zelfde eenvoudige manier.

Fred, bedankt voor je reactie. Ik kende deze oplossing nog niet. Ik ga zeker eens onderzoeken of we dit ook niet kunnen testen.

Probeer gemaild.nl, gebruik het nu een maand is echt supersnel, upload m'n bestanden met bijna 3 mb per seconde, 1.5gb duurde laatst 3 kwartier terwijl dat bij andere makkelijk langer dan een uur duurt!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.