Managed hosting door True

Sun-uitvinder Joy voorspelt verschillende webben

 

Bill Joy, mede-oprichter en hoofd-wetenschapper van Sun Microsystems, voorziet dat het Internet binnen enkele jaren zes verschillende wereldwijde webben heeft. Die aparte netwerken zullen wel onderling verbonden zijn, maar elk een andere informatie-soort bieden. Dit zei de vader van Java-toepassing Jini vorige week op de Sun Technology Days die plaatsvonden in Seattle.

Tijdens die ontwikkelaarsbijeenkomst schetste Joy zijn beeld van een web voor elk informatie-gebied. "Het is al sinds 1995 duidelijk dat er eigenlijk niet een enkel web is", zegt de Sun-onderzoeker. "Veel mensen denken dat wel, maar toch is het niet zo. Er zijn zes webben mogelijk." De meest voor de hand liggende uitvoering is de reeds bestaande die toegankelijk is via een webbrowser op een desktopcomputer. Dat web wordt gebruikt voor 'surfen', online-winkelen en e-mailen.

Nieuwe varianten

"De tweede variant is aanzienlijk meer gericht op amusement. Bijvoorbeeld interactieve televisie via het Internet. Dat 'amusementsweb' biedt nieuwe ontwerp-mogelijkheden voor een netwerk dat we nu eigenlijk nog niet hebben." De derde webvariant van Joy is een aangepaste versie voor handcomputers en andere mobiele apparatuur. "Alleen al doordat het scherm kleiner is, moet de opzet anders zijn. Verder zijn dergelijke apparaten altijd verbonden met het Internet en wordt er zeer weinig lokaal opgeslagen."
Joy's vierde web moet spraakherkenning bieden en dwingt daarmee ook een andere indeling af. De laatste twee webvarianten moeten zonder menselijke inmenging functioneren. Nummer vijf is voor bedrijfssystemen, bijvoorbeeld voor inkoop en bevoorrading, die met elkaar communiceren. Het laatste en zesde web dient voor het verbinden van ingebedde systemen en sensoren, bijvoorbeeld voor het beveiligen van panden en het automatiseren van huizen.  JB

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1428006). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×