Managed hosting door True

Opera voegt stemherkenning toe aan zijn browser

Pratend surfen

Dit artikel delen:

"Hallo, ik ben uw browser. Wat kan ik voor u doen?" Als het aan Opera Software ligt, is het over een aantal maanden mogelijk om de internetbrowser met stemgeluid aan te sturen en de gevonden pagina's voor te laten lezen door de pc.

"We staan op het punt om het Web een stap verder te brengen", zegt Christen Krogh, hoofd van Opera's softwareontwikkelingsdivisie. "De meest natuurlijke en effectieve manier van communiceren is met onze stem. Die zal de komende jaren in sterke mate worden gebruikt bij het omgaan met technologie", voorspelt hij.
De toepassing kan bijvoorbeeld worden gebruikt door personen die in een auto zitten. "In een auto is de combinatie scherm en stem goed te gebruiken, maar het is niet handig om tijdens het rijden op het scherm te moeten kijken. Iemand kan met zijn stem zoekopdrachten geven en het systeem kan de resultaten voorlezen", legt ceo Jan Tetzchner uit aan nieuwsdienst Cnet. Ook voor personen voor wie internet tot dusver ontoegankelijk was door bijvoorbeeld een handicap waardoor het toetsenbord niet gebruikt kon worden, kan de stemherkenning voordelen hebben.
Opera is de op-twee-na-grootste browser op het web. Hoewel klein vergeleken bij Internet Explorer en Netscape, begint hij marktaandeel te pakken als voornaamste browser voor bijvoorbeeld handcomputers vanwege zijn snelheid en zijn geringe geheugengebruik.

Programmeercombinatie

Ontwikkelaars kunnen webpagina's voorzien van X+V programmeertaal, zodat ze door de nieuwe Opera-browser herkend en gelezen kunnen worden. X+V is een stemspecificatie die Opera, IBM en Motorola in 2001 indienden bij de standaardisatiecommissie, het World Wide Web Consortium. De programmeertaal combineert twee 'markup'-talen, beide gebaseerd op XML. Xhtml is een versie van de Hypertext Markup Language die geschreven wordt in XML en Voice XML is een XML-raamwerk voor ontwikkelaars van stemapplicaties.
Opera maakt voor zijn stemgestuurde browser gebruik van IBM's Embedded Via Voice spraaktechnologie. Voorlopig is alleen een Engelse versie beschikbaar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.