Managed hosting door True

Overheid moet toegankelijker zijn

 

Het is de bedoeling om in 2004 minimaal 45 procent van de publieke dienstverlening elektronisch beschikbaar te hebben. Dan zal ook 60 procent van alle formulieren in digitale vorm aanwezig moeten zijn.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft zich deze concrete doelen gesteld. Volgens hem is ICT een belangrijk middel om de overheid toegankelijker te maken en haar dienstverlening te verbeteren. Alle relevante overheidsinformatie en -diensten moeten op termijn voor burgers en bedrijven beschikbaar zijn via internet.
Een ander doel is dat eind volgend jaar 80 procent van de democratische basisinformatie op internet staat. Daarmee wordt alle wet- en regelgeving, informatie van gekozen bestuursorganen en rechterlijke uitspraken bedoeld. Met name verordeningen van provincies, gemeenten en waterschappen zijn moeilijk of helemaal niet op internet te vinden. Daar zou verandering in moeten komen.

Afgesproken standaard

Volgend jaar worden betrokken lagere overheden actief gestimuleerd hun regelgeving op uniforme wijze op internet te publiceren. Alle lokale verordeningen zouden vanuit één ingang elektronisch toegankelijk moeten zijn. Dit kan alleen als deze overheden volgens een bepaalde standaard werken. Daartoe wordt een praktisch handboek uitgegeven.
Wetgeving kan nog niet elektronisch officieel bekend worden gemaakt. Hiervoor is een aantal wetswijzigingen vereist. De voorbereidingen daartoe zijn gaande. Gedacht wordt aan een wettelijke verplichting om verordeningen langs elektronische weg officieel bekend te maken. Zo ontstaat een authentieke registratie van alle algemeen verbindende voorschriften van de Nederlandse overheid. Burgers hebben recht op toegang tot deze informatie.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1322141). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×