Managed hosting door True

Test: Desktop-PC heeft nog niet afgedaan

Massatest negen bedrijfdesktops

Thin clients en vooral notebooks zetten vorig jaar sterke groeicijfers neer. Heeft de gewone desktop-pc of ‘fat client’ nog toekomst? Ja, natuurlijk.

De EMEA pc-markt groeide vorig jaar met 15,9 procent tegenover 2006, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. In totaal verscheepten de hardwarefabrikanten 88.000 pc's. Het leeuwendeel van die sterke groei kwam voor rekening van de notebooks, die vooral in West-Europa (met een groei van 36,4%) steeds populairder worden.

In de particuliere en mkb-markt werden er in 2007 zelfs voor het eerst meer notebooks dan desktops verkocht (21 miljoen notebooks tegenover 16,5 miljoen desktops). IDC verwacht ook in 2008 een sterke groei van de pc-markt, die voor het eerst de honderd miljoen exemplaren zou overschrijden. Die groei zal opnieuw vooral gestuwd worden door notebooks.

Deelnemers

Binnenkort lees je op deze site een test van recente zakelijke notebooks. Maar eerst zijn de zakelijke desktops aan de beurt. Dit jaar doen negen zakelijke pc's mee aan de test, evenveel als in de test van vorig jaar. Dell, volgens IDC afgezakt tot de derde plaats in de pc-markt, ontbreekt voor het eerst sinds lang in onze pc-testen. Wegens een recente organisatie worden alle aanvragen voor testmateriaal voortaan Europees geregeld. België en Nederland zijn kennelijk niet langer interessant genoeg voor Dell om van testmateriaal te voorzien... Ook HP ontbreekt: wegens een vernieuwing van het aanbod kon het bedrijf voor onze deadline geen testexemplaren ter beschikking stellen.

We vroegen aan de fabrikanten om ons maximaal twee desktops in te sturen in twee categorieën:
- pc's voor kleinere bedrijven tot 25 medewerkers met een goede verhouding tussen prestaties, betrouwbaarheid en prijs;
- pc's voor grotere bedrijven, waar de leverbaarheid van reserveonderdelen voor langere tijd (minstens 24 maanden) is gegarandeerd.

In de eerste categorie ontvingen we de volgende desktop-pc's:
Apple iMac en Mac mini; Acer Veriton M661; Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5720 EPA en Lenovo ThinkCentre A61e-6417.

In de tweede categorie:
Acer Veriton 1000; Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA; Lenovo ThinkCentre A57-9482 en NEC PowerMate MC470.

Uitrusting

Hoewel we de fabrikanten vrij lieten kiezen, ontvingen we dit jaar slechts één desktop-pc met een AMD-processor: de Lenovo ThinkCentre A61e met 2,1 GHz Athlon X2. Alle andere pc's hadden een Intel Core 2 Duo als kloppend hart. De kloksnelheden liggen (uiteraard) hoger dan vorig jaar: van 2,0 GHz (voor de Apple Mac mini) tot 3,0 GHz (voor de Fujitsu-Siemens Esprimo P5925 EPA).
Alle ingezonden pc's zijn uitgerust met 2 GB DDR2 werkgeheugen, op de Apple Mac mini en Lenovo ThinkCentre A61e na, die 1 GB aan boord hebben, en de Fujitsu-Siemens Esprimo P5925 EPA, die met 4 GB is uitgerust. Dat is tegelijk de maximale hoeveelheid geheugen die deze pc aankan. In de kleine Acer Veriton 1000 en Apple Mac mini kun je maximaal 2 GB kwijt, terwijl de Fujitsu-Siemens Esprimo E5720 EPA en de Acer Veriton M661 tot maximaal 8 GB gaan. Alle andere pc's hebben een maximum van 4 GB werkgeheugen. Omdat alle ingezonden pc's, op die van Apple na, standaard Windows Vista Business draaien, is 2 GB geheugen trouwens aanbevolen voor vlotte prestaties.
Overigens laten de meeste pc-fabrikanten de bedrijfsklanten nog steeds de keuze tussen Vista en XP. Wij vroegen echter expliciet om Vista, zodat we de pc's goed met elkaar konden vergelijken. Op de beide Macs installeerden we Windows Vista Business via Apple Boot Camp, zodat we ook bij die desktops dezelfde benchmarks konden draaien.
Drie van de ingezonden pc's zijn miditorens (Acer Veriton M661; Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 en NEC PowerMate ML470). Die worden traditioneel onder een bureau geplaatst. Twee zijn ‘small form factor'-desktops (Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5720 en Lenovo A57), die plat op een bureau passen, met het scherm erbovenop. Dan zijn er ook nog drie echte minidesktops. De Acer Veriton 1000 en Lenovo A61e zien eruit als een thin client en zijn nauwelijks 25 à 27 cm hoog of diep. (Je kunt ze zowel rechtop als liggend gebruiken.) De Apple Mac mini is de allerkleinste en ziet eruit als een high-tech koektrommel. Deze drie supercompacte desktops kun je achter of naast een scherm plaatsen. Hun compacte vorm is een beetje gezichtsbedrog, want je moet ook nog ergens hun stevige externe voedingen kwijtraken. Op alle pc's moet je nog een scherm aansluiten. De Apple iMac is de enige desktop met een geïntegreerde 24-inch monitor.
De rest van de uitrusting vind je terug in de gedetailleerde productinformatietabellen die bij dit artikel horen.

Testmethode

We hebben ons benchmarks fors moeten aanpassen tegenover de vorige jaren. Dat is natuurlijk vooral te ‘danken' aan Windows Vista. Hoewel de nieuwe versie van de Bapco Sysmark-applicatiebenchmark Vista officieel ondersteunt, ondervinden wij er enorm veel stabiliteitsproblemen mee. In de praktijk is deze benchmark daardoor onbruikbaar geworden. We zijn overgeschakeld op een synthetische benchmark (die de prestaties van veelgebruikte hardwareonderdelen meet), namelijk Futuremark PCMark Advantage. Deze levert naast een algemene PCMark ook prestatiecijfers voor geheugen, tv en film, gaming, muziek, communicatie, productiviteit en harde schijf.
Verder voeren we ook een aantal grafische benchmarks uit (Futuremark 3D Mark voor DirectX-prestaties, SPECViewPerf voor OpenGL-prestaties en CineBench voor video- en fotobewerking), naast een aparte benchmark voor de harde schijf (Roadkil). We houden ook rekening met Microsofts eigen Windows Experience Index (WEI), die aangeeft in hoeverre een pc geschikt is om al dan niet vlot Vista te draaien.
Uit de verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen Computable Prestatie-index (CPI) op 100 punten. In de CPI telt PCMark voor 30% mee, WEI voor 25%, Roadkil voor 25%, 3DMark 01-05 voor 8%, 3DMark 06 voor 10%, SPECViewPerf voor 5% en CineBench voor 7%. (De details vind je in de tabellen die bij dit artikel horen.) Hoe hoger de CPI, hoe sneller de pc globaal genomen is. Interesseert je een specifiek prestatieniveau (bijvoorbeeld extra goede prestaties in OpenGL-applicaties of een extra snelle toegang tot de harde schijf) dan kun je de tabellen raadplegen en je eigen volgorde van het testveld opmaken.
Op basis van de CPI geven we ook een prijsprestatiecijfer op 100, waarin de ruwe prestaties voor 20%, de meegeleverde extra's (zoals software, uitrusting, bouwkwaliteit) voor 40% en de prijs voor eveneens 40% meetellen.

Energieverbruik

Voor het eerst houden we ook rekening met het energieverbruik van de geteste pc's. In de prestatietabel vind je cijfers voor maximaal verbruik en voor uitgeschakeld verbruik van de pc alleen.
Uit onze testen blijkt dat er onder Vista nauwelijks verschil bestaat tussen het verbruik in sluimerstand (gegevens in het geheugen), in slaapstand (gegevens op de harde schijf) of in volledig uitgeschakelde stand. Op zich is dit verwonderlijk: we zouden verwachten dat een pc die uitgeschakeld is, nul watt verbruikt. Dit klopt echter niet. Zoals je in de tabel kunt zien, verbruiken de uitgeschakelde (of slapende) pc's toch nog tussen de 9 (Acer Veriton 1000 en NEC PowerMate ML470) en de 28 watt (Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA).
Het maximale verbruik ligt tussen de 130 watt voor de Apple iMac (maar die heeft natuurlijk een ingebouwde 24-inch scherm) en 55 watt voor de Apple Mac mini. Een kleine pc verbruikt niet per definitie weinig. De minuscule Acer Veriton 1000, die niet veel groter is dan een typische thin client, verbruikt in werking toch nog bijna 90 watt (9 watt wanneer hij is uitgeschakeld). De Apple Mac mini verbruikt met 55 watt het minst in werking (12 watt wanneer hij is uitgeschakeld). Minpuntje: de externe voeding heeft toch nog een sluipverbruik van 12 watt als de Mac mini er niet is op aangesloten. Ook de externe voeding van de Lenovo A61e vertoont een sluipverbruik van 9,3 watt. Acer doet het beter met de externe voeding van de Veriton 1000: die verbruikt niets als de computer er niet is op aangesloten. Zo hoort het!

Conclusie

Natuurlijk heeft de gewone desktop nog toekomst. Thin clients of notebooks zijn zeker niet voor alle medewerkers en/of omstandigheden de beste oplossing. Thin clients zijn niet voor iedereen geschikt, want ze leggen heel wat beperkingen op aan gebruikers. Notebooks hebben dan weer beperkingen op het gebied van ergonomie en veiligheid. Ze kosten bovendien verhoudingsgewijs meer dan een gelijk presterende desktop.
De best presterende desktop in de categorie voor grotere bedrijven is de Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA. De Lenovo A57 biedt in deze categorie het meeste waar voor je geld.
De best presterende desktop in de MKB-categorie is de Acer Veriton M661. De Lenovo A61e biedt in deze categorie de beste verhouding tussen prijs en prestatie.
De energiezuinigste desktop is de Apple Mac mini. Omdat onze testversie slechts 1 GB geheugen aan boord had, presteerde die in onze benchmarks iets onder zijn potentieel; voor gewone kantoortoepassingen is de Mac mini echter meer dan geschikt. De Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5720 EPA verdient een speciale vermelding door zijn goede prestaties, scherpe prijskaartje en in verhouding lage stroomverbruik.
Bij de keuze van een bedrijfsdesktop spelen natuurlijk heel wat meer criteria mee dan gemiddelde prestaties, prijs en stroomverbruik. Gebruik de tabellen die bij dit artikel horen en bijgevoegd lijstje met ‘deelwinnaars' om een keuze te maken aan de hand van voor jou belangrijk criteria.

Winnaars

Beste Computable Prestatiescore:
Acer Veriton M661, op de voet gevolgd door Apple iMac 24-inch

Beste prijsprestatie:
Lenovo A61e

Hoogste PCMark:
Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA

Snelste schijfprestaties:
Acer Veriton M661

Beste DirectX grafische prestaties:
Apple iMac 24-inch

Beste OpenGL grafische prestaties:
Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5925 EPA

Beste video- en fotoprestaties:
Fujitsu-Siemens ESPRIMO E5925 EPA

Hoogste WEI:
Acer Veriton M661

Best uitgeruste pc's:
Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5925 EPA, Acer Veriton M661 en Apple iMac 24-inch

Energiezuinigste pc:
Apple Mac mini

Kleinste pc:
Apple Mac mini

Mooiste pc:
Apple iMac 24-inch

De Kern

  • Desktop-pc's hebben zeker nog een plaats in bedrijven, want thin clients of notebooks zijn niet voor alle medewerkers en in alle omstandigheden de beste oplossing.
  • Stroomverbruik is een belangrijk keuzecriterium, niet alleen door van het milieu, maar ook door de invloed van het verbruik op de gebruikskosten van pc's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De gemeten verbruikswaarden voor de off/standby dan wel slaapstand komen mij vreemd voor:
De gerenommeerde Energystar site geeft voor de door hun geteste en goedgekeurde desktops hele andere waarden op, bijvoorbeeld:
* mac mini (2.0GHz/1GB): 1.37W (off/standby) en 3.01W (sleep)
* acer veriton m661 (3GHz/4GB): 2.35W en 3.82W
* etc.; in feite komt geen door hun goedgekeurde desktop boven de 3W (off/standby) en 5W (sleep),
Dus waar Computable die hoge meetwaarden vandaan haalt is mij een raadsel?!

Data TestLab (dat de test uitvoerde voor Computable) test de gemiddelde energieprestaties met een Brennenstuhl-energiemeter onder re�le gebruikersscenario's. De Energystar-cijfers zijn gebaseerd op een andere methodologie. We kunnen alleen de door ons gemeten cijfers rapporteren; die liggen blijkbaar hoger.

Enkele opmerkingen m.b.t. verbruiksmetingen bij off- en sluimer-stand: goedkope meter, en zeker de Brennenstuhl, zijn niet/slecht geschikt om extreem lage waarden te meten, zie o.a. http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1253295/0
voor technische discussies en ervaringen.
Mocht er toch zo'n goedkope/slechte meter gebruikt worden voor off/sluimer-gebruikmetingen dan kan men beter een extra weerstand (bijv. 60W gloeilamp) meeschakelen en meten met en zonder de PC (in off/sluimer-stand).
De meeste PC's hebben een voedingstrafo die 'aan' blijft staan als je de PC (software-matig) uit zet; soms zit er een extra/andere aan/uit-schakelaar achterop de PC om ook de trafo uit te zetten.
Kan dat niet dan is het aan te bevelen om, net als bij andere apparatuur die geen aan/uit-schakelaar hebben of een aan/uit-schakelaar hebben die geplaatst is na de voedingstrafo (hetgeen het geval is voor alle 'kleine' gebruikers met een netvoedingsadapter die je direct in het stopcontact steekt), de stopcontacten schakelbaar te maken dan wel een schakelbare contactdoos te gebruiken.
Met een goede meter (en ook met een 'slechte' meter + gloeilamp) meet ik voor de door U geteste Apple Mac mini:
sluimerstand: 3W
off (maar externe trafo in niet-schakelbaar stopcontact): 1W
off (via schakelbaar stopcontact): 0W
Dit is geheel conform de Energystar metingen, de verwachtingen ?n de realiteit.
Het lijkt mij raadzaam dat Data Testlab investeert in betere meetapparatuur en protocollen en dat de redactie van Computable haar energie-besparingstips uitbreidt/verbetert.

Bedankt voor de uitgebreide reactie, Peter. We hebben de Mac mini niet meer in huis, dus we kunnen dit niet verifieren. Maar we zullen je suggesties meenemen bij een volgende test waar we ook het energieverbruik meten.

Op http://www.hardware.info/nl-NL/news/ymiclZqSwpuabZY/Testresultaten_Energieverbruiksmeters/ vind je een test van energieverbruikmeters, met maar enkele modellen met acceptabele resultaten. De Brennenstuhl valt daar zeker niet onder, met zijn minimum meetbereik van 0,04A (?9W), hetgeen wellicht verklaart waarom jullie 9W als minimaal slaapstand-verbruik hebben gemeten?

Bedankt, Peter. Zoals reeds gezegd zullen we onze meetmethode wijzigen en alle suggesties meenemen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.