Managed hosting door True

Topicpagina, Computable 11 2008

Hosted storage heeft de toekomst

Dit artikel delen:

Op het weblog van ons Topic Storage heeft expert Phillip Hyde van IntelliStorage een discussie aangezwengeld over datastorage. Hij stelt dat datastorage het best als dienst kan worden uitbesteed en dat dus storage-as-a-service de toekomst heeft. Onze experts aan het woord.

Expert Phillip Hyde, managing director bij IntelliStorage, stelt in zijn bijdrage op het storageweblog dat hosted storage de toekomst heeft. "Iedereen praat over datastorage, maar slechts weinigen weten het goed te structureren. Door het uit te besteden aan de professional weet je zeker dat belangrijke data goed worden opgeslagen en direct kunnen worden teruggehaald als dat nodig is. Iedereen kan zich bezighouden met zijn expertise en zijn datastorage overlaten aan de professional. Grote voordelen zijn de kostenbesparing en de mogelijkheid (tijdelijk) de opslagcapaciteit uit te breiden. Daarom maakt storage-as-a-service in 2008 een flinke sprong voorwaarts."

Marcel Derksen
Manager customer services
ion-ip

"Of hosted storage de toekomst heeft zal afhankelijk zijn van een aantal factoren. Deze factoren gelden voor het merendeel van de hosted oplossingen. Kijken we een tijdje terug dan hebben we met zijn allen de asp-trend (application service provider) voorbij zien komen. Hiervan zijn een groot aantal initiatieven gestart en nog een enkele hiervan is op dit moment operationeel. De vraag die gesteld kan worden is of de bedrijven in Nederland en daarbuiten al toe zijn aan hosted storage. Aspecten die hierbij van belang zijn vallen in de categorie security, beschikbaarheid, uitwijk en de belangrijkste twee; de bereikbaarheid en de geschiktheid van applicaties. Mocht aan al de aspecten voldaan worden dan is mijn ervaring dat bedrijven het moeilijk vinden om hun data ‘uit handen' te geven. Dit is een gevoelskwestie en misschien nog wel het grootste struikelblok voor het slagen van hosted storage."

Roland Sars
Directeur sales & marketing
BackupAgent

"Hyde heeft in een groot deel gelijk, de markt zal ‘eens' naar managed storage/storage-as-a-service gaan. Dit zal echter pas gebeuren als de bandbreedte in ruime mate beschikbaar is; lees glas (fiber to the desktop). Pas dan is locatie (opslag van de storage) niet meer van belang. Tot die tijd zal zeker het mkb nog naar andere oplossingen zoeken, hoewel met zekerheid te stellen is dat tape geen alternatief meer is. Ik zie een opkomst van ‘back-up-as-a-service (BaaS). Hier behoudt de ondernemer tegen geringe kosten zelf de controle, heeft altijd toegang tot de data én kan snel restoren bij een disaster. Bovendien kan de reseller (die het management kan doen en proactief kan opereren) hem snel helpen met nieuwe hardware, inclusief de data. De opkomst van deze managed services gaat de komende jaren zeker nog door!"

Remko Westrik
Manager StorageWorks
HP Nederland

"Storage-as-a-service blijft een nichemarkt. De zogenoemde ‘utility storage' is al in gebruik bij grote bedrijven in Nederland, de systemen staan dan bij de klant in hun eigen datacenter en per gebruik en service level wordt er betaald. Deze bedrijven hebben voldoende schaalgrote om hier voordeel van te hebben. Hosted storage waarbij de opslag elders staat, zal door de verbinding te weinig prestaties leveren. Wan's zullen altijd factoren langzamer zijn dan storage (area) netwerken. Wel is er een markt voor hosted archiefopslag, back-up en uitwijk. Dan is de lagere bandbreedte geen beperking. Kleine bedrijfjes zullen in de toekomst asp-diensten overwegen om kosten te verlagen en mobiliteit en betrouwbaarheid te verhogen."

Ronald Hendriks
Operational director
InnovaStor

"De problemen liggen in connectivity, flexibiliteit, performance, controle en kennis. Bij veel bedrijven wordt extra capaciteit ‘op de groei' gekocht. Dit bevordert de flexibiliteit van de organisatie, en minimaliseert de ‘time to market'. Op het gebied van kennis kan ik mij voorstellen dat bedrijven naar outsourcing of ‘as-a-service'-oplossingen kijken. Het opleiden van personeel kan wat kosten en geschoold personeel aannemen kost geld. Ik kan echter uit ervaring spreken dat investeren in kennis loont. Veel bedrijven gebruiken hun apparatuur maar voor de helft, failover situaties mislukken, performance problemen door denkfouten of verkeerde keuzes en back-ups lopen vele uren door misconfiguratie. Dit probleem kun je oplossen door diensten van outsourcers of ‘as-a-service'-providers af te nemen. Ik denk dat we nog ver van de ‘utility storage' staan en indien het komt, er maar een beperkte hoeveelheid klanten echt nut van zal ondervinden."

Frank van der Lecq
Business development manager
Bull Nederland

"Hosted storage heeft toekomst, maar niet dé toekomst. De vraag of je je gegevensopslag door derden wilt laten beheren, hangt natuurlijk af van het soort gegevens waar het om gaat. Wil ik een goed versleutelde back-up van mijn data door een partij laten opslaan als die dat veiliger en beter kan dan ik? Nou, graag! Maar wil ik ook dat mijn actieve data bij een partij wordt ondergebracht? Dat weet ik nog zo net niet, ook niet als er hoge service levels worden aangeeboden. Op het moment dat ik die verantwoordelijkheid wil afwentelen op mijn storageleverancier, dan zal het prijsvoordeel opeens een stuk minder groot zijn. En hoe zit het als ik de relatie wil beëindigen of als ik in een juridisch conflict beland? Stuk voor stuk vragen die je als klant beantwoord wilt zien vóór je je aan storage hosting wilt wagen. Er zitten dus meer aspecten aan het uitbesteden van databeheer dan alleen prijs en beschikbaarheid."

Bart Sjerps
Global advisory technology consultant
EMC

"Storage staat meestal niet op zichzelf, maar hoort bij een bedrijfsapplicatie of -proces. Het scheiden van storage en applicatie door slechts storage als service aan te bieden en de applicatie te laten staan waar die staat, werkt alleen als er een tolerantie (‘loose coupling') is vanuit de applicatie voor de traagheid van het netwerk of de afwezigheid van de data. Is die tolerantie er niet, dan zul je de storage met applicatie en al elders moeten onderbrengen. Bestaande applicaties zijn hiervoor minder geschikt, maar de nieuwe trend is ‘SaaS', waarin de eerste S niet staat voor storage maar voor software. Denk aan het succes van bijvoorbeeld Salesforce.com. Zij bieden geen storageservice maar een complete hosted crm-webapplicatie. Storage speelt slechts een rol op de achtergrond en hier merkt de klant niets van. Hoewel er ook met dit concept nog wel wat uitdagingen zijn, zal dit uiteindelijk de meeste mogelijkheden bieden."

Uitbesteden

Zie jij het zitten om je storage uit te besteden of hou je het liever in eigen beheer? Wat zijn in jou ogen de voor- en de nadelen? Geef je mening en stuur een e-mail naar computable.lezers@vnumedia.nl o.v.v. Hosted storage.

Gezocht: experts
Op het Topic Storage kan je meer en uitgebreidere reacties lezen over hosted storage. Ben jij ook storage-expert en wil je meediscussiëren, meld je dan nu aan via computable.storage@vnumedia.nl. Ook voor de volgende topics zoeken wij experts:

Mobility
computable.mobility@vnumedia.nl

Outsourcing
computable.outsourcing@vnumedia.nl

SaaS
computable.saas@vnumedia.nl

Virtualisatie
computable.virtualisatie@vnumedia.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.