Managed hosting door True

Derde decennium voor een 8088

Veel ondernemers zweren bij hun oude machines

Computable ging in november en december op zoek naar de oudste nog werkende bedrijfs-pc. Dat bleek een 8088 van IBM te zijn uit 1983, die dus net aan zijn derde decennium begonnen was. Bij de zeventig bedrijven die zich bij ons aanmeldden bleek nog dagelijks een mooi pallet aan Apple's, Sinclairs en IBM-compatibles te draaien.

De oudste nog in gebruik zijnde pc staat bij PHI Data in Woerden. Het in identificatie- en printsystemen gespecialiseerde bedrijf gebruikt de IBM 5160 8088 uit 1983 voor het testen van oude, gereviseerde matrixprinters. Het was de eerste pc die PHI Data ruim 20 jaar geleden voor 18.000 gulden kocht.
 
De prijs in de door Computable georganiseerde wedstrijd 'Oudste pc' werd maandag aan directeur Koos Boer van PHI Data uitgereikt door HP's manager Personal Systems Group Hans de Jong en business solutions specialist Piet de Ruiter van Intel. PHI Data kreeg vijf HP Compaq d530 desktops.
Een deel van de aanmeldingen in onze zoektocht naar de oudste nog werkende pc in het bedrijfsleven betreft echter geen pc's maar 'gewone' computers. Bovendien voldeden niet alle inzenders aan de voorwaarde, dat de pc nog regelmatig zakelijk in gebruik moet zijn.

Nuttig leven

Bij de Hanzehogeschool Groningen wordt een Sinclair ZX Spectrum uit 1982 wekelijks gebruikt voor demonstraties. Drive Systems Rijnmond gebruikt nog dagelijkse twee BBC Acorn's uit 1981 (Basic, 64Kb) voor de gehele bedrijfsadministratie.

  
Aan een pc kan je gehecht zijn: de Philips P2000c84 van Task It mag blijven om sentimentele redenen, namelijk zijn aanwezigheid op de jaarlijkse Matrix reünie.

Ook een pc uit 1985 bij de Universiteit van Amsterdam leidt een heel nuttig leven. De AT onder MS-Dos 5.5 wordt gebruikt voor het besturen van randapparatuur in het computermuseum. De machine stuurt onder andere een Calcomp 565 drumplotter, een Tektronix 4014 grafische terminal en een Teletype ASR33 aan.
Veel bedrijven stelden de grootschalige vervanging van hun pc's tot nu toe uit, vooral vanwege de economische tegenwind. Steeds meer analisten menen echter dat de vervangingsmarkt nu spoedig en krachtig zal aantrekken. Het nog langer uitstellen van pc-vervanging brengt immers steeds groter wordende risico's met zich mee: de kans op storingen neemt fors toe en de beheerkosten stijgen.
Toch zijn er ook ondernemers die zweren bij hun oude machines. Omdat die, jaar in jaar uit, nog steeds precies doen wat ze moeten doen. Computable ging op zoek naar die pc's. Drie weken lang konden bedrijven hun oude machines aanmelden. We wilden niet alleen weten waar ze staan en hoe oud ze zijn, maar ook waarvoor ze nog gebruikt worden en vooral waarom ze - tot nu toe - nooit werden vervangen.
Er waren uiteraard enkele wedstrijdvoorwaarden, al was het alleen maar om te voorkomen dat oude pc's speciaal voor de gelegenheid van zolder zouden worden gehaald. Uiteindelijk selecteerden we vijf potentiële winnaars, waar wij de leeftijd van de pc's en het zakelijk gebruik ervan nog eens grondig controleerden.
Kantoorvakhandel A.J. Prins gebruikt een Samsung SPC3000 uit 1983 voor het geven van demonstraties en het omzetten van cp/m naar ms-dos. De Regionale Brandweer Zaandstreek-Waterland programmeert dagelijks piepers met een 1988 IBM model 30 (286). Agro Adviesbureau zet een Apple SE uit 1987 in om barcodes te lezen. 'Zolang hij het nog doet, mag hij blijven', meldt de inzender.
Ook de Apple Mac SE uit 1987 van de Vara is nog regelmatig in gebruik. Een helpdeskmedewerker meldde zijn baas aan: "
  
HP 9845B
Mijn chef, die nog geen afscheid kan nemen van het oude Mac OS, heeft nog meer oude troep in gebruik, waaronder zelfs een Apple II uit 1977!" Philips Semiconductors zet een Philips P3230 uit 1989 circa 150 keer per week in om CP/M-floppen om te zetten naar 1,44 MB floppy disks. Eéntje is er nog. De inzender verzucht: "Hadden we er maar meer als backup!"

Een verpleegkundige allergologie zweert bij de Tulip PC Compact 2 met daarop het aloude vertrouwde Wordperfect 5. De gebruiker gaat volgend jaar met pensioen en helaas zal dat ook het einde betekenen van het actieve leven van de Tulip.
 
  
Ook de Apple Mac SE uit 1987 van de Vara is nog regelmatig in gebruik.

Blijvertjes

En ook aan een pc kan je gehecht zijn: de Philips P2000c84 van Task It mag blijven om sentimentele redenen, namelijk zijn aanwezigheid op de jaarlijkse Matrix reünie. Hij is voor het laatst gebruikt in1989 voor vertalingen van software.

Tot slot: F. Weites van Weites Automatisering zoekt een goed onderdak voor een werkende computer merk en type HP 9845B met een dubbele floppy unit 9895A en een HP 2601A matrixprinter, alles uit 1981. Uiteraard moet het een goede bestemming zijn, zoals bijvoorbeeld een computermuseum. U kunt contact opnemen met weites@weites.nl< BR> 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.