Managed hosting door True

Energiezuinige Pentium III alleen voor laptops

 

Intel onthulde afgelopen dinsdag zijn energiezuinige Pentium III voor mobiele computers. De vorige maand gelanceerde Coppermine-processorreeks voor desktopcomputers ontbeert de beloofde gelijksoortige functionaliteit, zo blijkt nu.

De deze week onthulde chips voor draagbare PC's gebruiken de Speedstep-technologie om de kloksnelheid en daarmee het energieverbruik omlaag te brengen wanneer de machine op de accu opereert. Deze Pentium III-variant draait normaalgesproken op een kloksnelheid van 600 MHz en kan naar verluidt terugschakelen naar 450 MHz. De fabrikant zal deze technologie voortaan gebruiken in al zijn processors voor mobiele computers.

Slapeloos

De Pentium III Coppermine-chips voor desktopsystemen blijken echter niet voorzien van energiebesparende mogelijkheden. Die processors zouden functies hebben voor diverse varianten van de reeds bekende 'slaapstand'. Deze zijn Autohalt, Stop-grant, Sleep en Deepsleep. Uit een online-discussieforum van Intel zelf blijkt dat de Sleep- en Deepsleep-standen voor de Pentium III zijn geschrapt.
Volgens ingenieurs van de chipfabrikant is de overstap van 0,25 naar 0,18 micron transistorbreedte op de processor de oorzaak hiervan. Die dunnere transistormaat maakt de gehele chip energiezuiniger, maar vergroot tegelijkertijd de 'lekkage' van elektrische signalen. De twee geschrapte spaarstanden zouden daardoor zeer moeilijk te bereiken zijn.  JB

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1428039). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×