Managed hosting door True

Stroom over ethernet

 

Voor het aansluiten van een apparaat op ethernet (het populairste lokale netwerk) is straks niet altijd meer elektriciteitskabel nodig. Wat nu al kan met sommige handcomputers en mobiele telefoons, die worden opgeladen via de usb-poort, kan straks ook met switches, routers en wifi-toegangspunten.

Het Ieee (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is grotendeels klaar met een richtlijn voor stroom via ethernet. 802.3af, de uitbreiding van 802.3, Ieee's 100 Mb ethernet-specificatie, maakt het mogelijk om gelijkstroom over netwerken te leiden zonder dat de bestaande ethernetapparatuur beschadigd raakt.
Nieuw is het idee niet. Zowel de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur Cisco als het Israëlische Powerdsine voorzien sinds 1999 enkele van hun producten via netwerkkabels van elektriciteit. De techniek van de twee is nauw verwant aan die van de Ieee.
Het moeilijkste onderdeel is door te hebben dat een apparaat stroom wil via het netwerk, stelt Steven Carlson, voorzitter van de Ieee 802.3af-werkgroep, in het maandblad Ieee Spectrum van afgelopen maart. "Het wordt 's werelds eerste stroomstandaard. Neem je een scheerapparaat mee op wereldreis, dan heb je een zak vol stekkers en adapters nodig. Voor het aanleggen van wifi-netwerken is er straks een universele stekker." < BR> 
Zie: http://www.ieee802.org/3/af/public/mar03/agenda_0303.pdf

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1380060). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×