Managed hosting door True

35 jaar ict-nieuws - 9 (1973)

 

Wat was de eerste personal computer? Volgens sommigen de Altair, die voor individuen betaalbaar was, zij het dat ze de verzameling onderdelen zelf tot werkend geheel moesten solderen. Volgens anderen de Alto van Xerox' revolutionaire onderzoekscentrum Parc (Palo Alto Research Centre).

De kwalificatie van de Alto als 'eerste pc' is geboren uit het feit dat de machine is ontworpen voor gebruik door één persoon. Daarentegen kostte de machine een recordbedrag van zestienduizend dollar: het ding was eigenlijk alleen bedoeld voor intern gebruik door de Parc-wetenschappers. In 1981 verscheen nog een commerciële uitvoering, de Star 8010.
Bijzonderheden - los van de discussie wel of niet de 'eerste pc' - zijn de grafische interface met vensters en bitmap-weergave, Wysiwyg-functionaliteit (what you see is what you get) voor beeldbewerking, het gebruik van een besturingsdoosje met wieltjes (tegenwoordig muis geheten), en de koppeling aan 's werelds eerste Ethernet-netwerk (tevens in Parc ontwikkeld). De Alto heeft later Apple-mede-oprichter Steve Jobs, en vervolgens Microsoft-topman Bill Gates, geïnspireerd.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1379112). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×