Managed hosting door True

ARM bevestigt chip-overstap Palm

 

Processorontwerper ARM Holdings zegt dat het samenwerkt met handcomputerfabrikant Palm om diens slanke besturingssysteem over te zetten naar zijn chipplatform. Begin deze maand maakte Palm-president Carl Yankowski al bekend dat hij de Strongarm-processors wil gebruiken voor volgende generatie handcomputers.

Het Britse Arm bevestigt nu dat de twee bedrijven al enige tijd samenwerken. De mededeling van Yankowski betreft dus meer dan alleen toekomstplannen. Het is echter nog niet bekend welke specifieke processor het bedrijf gaat gebruiken. Arm heeft namelijk drie verschillende processorkernen. Ook is nog niet duidelijk wanneer de overstap daadwerkelijk plaatsvindt. Yankowski zegt: "nog dit jaar".
Analisten voorspelden eind vorig jaar al dat Palm zou overstappen naar het 32-bit Arm-platform. Dit baseerden zij op het feit dat Nokia het Palm-besturingssysteem wil gebruiken als grafische gebruikersinterface voor het op Arm-chips draaiende Epoc-besturingssysteem van Symbian. Dat is een alliantie tussen fabrikanten van mobiele apparatuur.

Open of niet

De vraag is wat Palms aanstaande overstap betekent voor bedrijven die Palm-machines leveren onder licentie van de oorspronkelijke maker. Daaronder bevindt zich Handspring, een Amerikaanse handcomputerfabrikant die is opgericht door opgestapte Palm-veteranen. Analisten menen dat Palm zijn besturingssysteem hoe dan ook moet openstellen voor andere processorplatformen, wil het andere markten bereiken, zoals die voor mobiele telefoons.
Ondertussen laat Motorola weten dat het zijn 16-bit Dragonball-processor, die Palm tot op heden gebruikt in zijn reeks handcomputers, later dit jaar aanzienlijk opvoert. Die verbetering is in grote mate afhankelijk van de afzetmarkt, ofwel de voorwaarde dat het Palm-besturingssysteem exclusief blijft draaien op dat hardwareplatform.  JB

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1373098). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×