Managed hosting door True

Ultrasparc IV komt iets later

 

Sun komt in het eerste kwartaal van 2004 met zijn Ultrasparc IV-processor. Volgens de voorlaatste plannen had dit eind dit jaar moeten zijn. De serverproducent zet nu vaart achter zijn plannen voor meerdere processorkernen.

In 2005 en 2006 brengt Sun Ultrasparc IV-varianten op de markt met CMT-technologie (chip multithreading), afkomstig van de overgenomen chipspecialist Afara. Dat bedrijf is opgezet door enkele Sun-oudgedienden, waaronder Ultrasparc I-ontwerper Les Kohn. CMT verenigt meerdere processorkernen op een enkele silliciumplak om zo een multiprocessor-systeem op een chip te vormen.
IBM heeft dit reeds gedaan met zijn Power4-processor, die twee kernen bevat. HP komt later dit jaar met een multikern-uitvoering van zijn PA-Risc processor en brengt begin 2004 een gedeeltelijke uitvoering voor het Intel-platform door twee Itanium-processoren te koppelen voor één processorvoet. Daarmee loopt HP vooruit op de ontwikkelplannen van Intel, die tegen 2005 met een tweekern Itanium-uitvoering (codenaam Montecito) komt.

Geheugen rondom

Sun komt in datzelfde jaar met zijn multiprocessor-chips die het omringt met snel cache-geheugen. Dit moet een hoger prestatieniveau bieden dan snellere processoren die relatief lang moeten wachten op data uit het geheugen. Het prestatieverschil is vooral van belang voor de uitvoering van meerdere programma's en software die uit meerdere draden (threads) bestaat. Sun noemt specifiek software voor webdiensten, Java-applicaties, webservers en applicatieservers.
Ondertussen is de lancering van Suns vierde generatie Risc-processor een kwartaal uitgesteld. De daaropvolgende Ultrasparc V verschijnt begin 2006, in plaats van eind 2005. Analisten zien de twee uitschieters in de planning niet als een probleem.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1357219). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×