Managed hosting door True

Opnieuw vertraging Windows NT 5

Microsoft schuift functionaliteit op naar 'Asteroid'-pakket

Microsoft heeft de lancering van Windows NT 5.0 wederom uitgesteld. Deze week verklaarde het bedrijf dat de tweede bèta van het serverbesturingsysteem pas in de tweede helft van dit jaar uitkomt. De derde bèta volgt eind dit jaar. Om de vertraging zoveel mogelijk binnen de perken te houden, schuiven sommige functies op naar een apart pakket met de codenaam 'Asteroid'.

Deze software moet het eerste Service Pack dan wel versie 5.1 van NT worden. Het verschijnt naar verluidt een jaar na de uiteindelijke lancering van NT 5.0. Microsoft-topman Steve Ballmer liet enige weken geleden al signalen doorschemeren over het nu onthulde uitstel. "Ik denk dat de lancering van Windows NT 5.0 begin volgend jaar zal plaatsvinden", zei de vice-president op de Fusion-conferentie in New Orleans. De lancering van het zware besturingssysteem is reeds een aantal malen opgeschoven. Oorspronkelijk moest de software begin dit jaar uitkomen. De uiteindelijke versie komt nu op z'n vroegst anderhalf jaar later.

Reservoir

Microsoft wil NT 5 uitrusten met de nieuwste versies van zijn serverproducten, waaronder de Message Queue Server 2.0, de Transaction Server 3.0, de Internet Information Server 5.0, Active Directory en Intelli Mirror. Daarnaast praat het bedrijf met Intel over de ondersteuning van grote geheugens ten behoeve van krachtige Pentium II-processoren, waaronder de NX-uitvoering van de Xeon. Dit verklaarden woordvoerders van Microsoft in de Verenigde Staten. Volgens hardnekkige berichten leidt dit alles ertoe dat 'Asteroid' dienst doet als een reservoir voor functionaliteit die het niet haalt vóór de lanceringsdatum van versie 5.0.
 
De Amerikaanse analist Jim Barkin van onderzoeksbureau Gartner erkent dat deze constructie waarschijnlijk is, maar zegt niets van die aard gehoord te hebben. Hij schetst nog andere mogelijkheden; "Microsoft wil elk jaar een versie van zijn besturingssystemen uitbrengen. Het ene jaar een grote lancering, het jaar daarop een pakket verbeteringen als een .x-versie. Verder kan het ook zijn dat 'Asteroid' naast wat nieuwe snufjes de ondersteuning voor de 64-bit Merced-processor bevat. Dan zou er ook een 32-bit versie uitkomen met alleen de noviteiten." Analist Camiel Camps van concurrent IDC speculeert dat 'Asteroid' wellicht een zware toevoeging kan zijn, net zoals Microsoft al voor NT 4 heeft uitgebracht.

Na 2000 rijp

Collega Kimball Brown van Dataquest in de Verenigde Staten is minder genuanceerd. "Alles dat Microsoft uitbrengt, is een ramp totdat het een Service Pack lanceert. De eerste opwaardering voor NT 5 zal een drastisch verbetering zijn." Deze berichten bevestigen de negatieve voorspellingen die onderzoeksbureau Gartner al enige tijd uit over het aanstaande besturingssysteem. "Wacht met de implementatie van NT 5 tot na de millenniumwisseling", waarschuwde vice-president en onderzoeksdirecteur Scott Winkler al begin dit jaar. "Dan is het pas rijp voor zware toepassingen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.