Managed hosting door True

Alpha essentieel onderdeel in nieuwe koers Compaq

Compaq heeft zijn nieuwe koers uitgestippeld. De computerleverancier gaat zich concentreren op Windows NT, dienstverlening en het 64-bit Alpha-platform.

Deze processor van Digital Equipment zal later dit jaar opduiken in de eerste Compaq-computers met Digital Unix als besturingssysteem.
Dit is de eerste keer dat Compaq zware computers levert met niet-Intel-processoren. De fabrikant levert eind dit jaar de eerste Alpha-servers en werkstations die op NT draaien. Anne Moore, directeur productplanning bij Compaq, meldt dat de computerproducent gebruikers van Digital Unix zal ondersteunen, maar tegelijkertijd naar NT probeert te lokken. "We zijn verbonden aan Unix, maar we verwachten uiteindelijk naar NT over te stappen."

Onzekerheid

Twijfels over de toekomst van de krachtige Alpha-processor blijven echter circuleren, ondanks de steun die Compaq aan de nieuwe Samsung-dochter Alpha Processor verleent. Deze onderneming legt zich geheel toe op het produceren van Alpha-chips en betrekt alle componenten uit een en dezelfde bron; Samsung. Dit moet de productiekosten van de processoren verlagen. Compaq-directeuren erkennen dat Alpha-chips de laatste tijd niet goed verkochten. De nieuwe eigenaar van DEC legt de oorzaak hiervan bij de oude directie en de slappe ondersteuning van onafhankelijke dienstverleners.

Ontslagen

Vorige week kondigde Compaq de eerste vijfduizend ontslagen aan van de geplande zeventienduizend. Analisten manen het bedrijf aan tot snellere ontslagen. "Des te eerder het bedrijf zich ontdoet van de overtollige werknemers, des te beter", oordeelt financieel analist Ashok Kumar van beursanalistenfirma Piper Jaffray. Collega Joe Clabby van onderzoeksbureau Aberdeen Group is het hiermee eens en benadrukt het belang van de aandeelhouders. Analist David Takata van marktfirma Gruntal & Co. is meer terughoudend, vooral wat betreft Digital-personeel. "Hoe weet je vlak na een overname al wie je moet ontslaan?"
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.