Managed hosting door True

Silicon werkt aan uniforme hardware-laag voor Irix

 

Silicon Graphics (SGI) voegt zijn verschillende hardware-architecturen samen in een platform dat opereert onder een enkele versie van de eigen Unix-variant Irix. De firma meent dat Unix-besturingssystemen in de toekomst zullen doordringen in gesloten mainframe- en supercomputeromgevingen.

Om hierin mee te gaan, verwerkt SGI zijn architecturen voor Cray vector-processing, mpp (massive parallel processing) en smp (symmetric multi-processing) in een hardware-laag. Systemen op basis van deze samensmelting komen pas na de eeuwwisseling op de markt. SGI's nieuwste Origin smp- en vector-systemen, respectievelijk bekend als de sn1-supernode en de sv1-supervector gaan dan over in de sn2 en sv2. Die toekomstige supercomputers krijgen functionaliteit voor gedeeld geheugen, zware clustering, vector-processing en massieve parallelle dataverwerking. Deze mogelijkheden zijn aanvankelijk ontworpen voor de risc-processoren van SGI-dochteronderneming Mips en toekomstige versies van zijn Cmos-vectorprocessor (Complementary Metal-Oxide Semiconductor).

Over naar Intel

Later ondersteunt de fabrikant deze zware eigenschappen ook voor Intels 64-bit Merced-chip, die onlangs met een half jaar is uitgesteld. Uiteindelijk wil SGI overstappen naar die relatief goedkopere processor-architectuur. De sn2 en sv2 zullen in wezen verschillende versies van dezelfde hardware zijn. Deze draaien hetzelfde besturingssysteem dat gebaseerd is op Irix 6.5, de huidige 64-bit Unix-versie van Silicon. Luc van der Ham, directeur HPC (High Performance Computing) van SGI Nederland, zegt dat deze systemen nog zeker vijf jaar in de toekomst liggen.  JB
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1346487). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.