Managed hosting door True

Hardwarefabrikanten zetten anti-Wintel alliantie op

Een aantal hardwareproducenten richt, onder leiding van Compaq en 3Com, een alliantie op die de macht van Microsoft en Intel moet intomen. De groep fabrikanten, waaronder ook Dell, Hewlett-Packard, IBM, Hitachi, AMD, Xircom en Sony, zeggen het beu te zijn telkens weer nieuwe technologieën opgelegd te krijgen. Dit is namelijk een belasting voor hun zakelijke klanten, zo luidt het argument.

De anti-Wintel alliantie-in-wording draagt de naam Mobile Advisory Council en moet de druk op Microsoft en Intel verhogen. Het doel is meer overleg met systeemleveranciers en componentenfabrikanten te forceren voordat de twee reuzen van de PC-industrie nieuwe initiatieven lanceren. Intel en Microsoft zijn nog niet gevraagd om zitting te nemen in de groep. De processorfabrikant staat echter niet afwijzend tegenover de industrie-alliantie. "Wij steunen de initiatieven van deze groep", meldt Jason Ziller, platform-marketingmanager voor de Mobile-groep van Intel.

Scheefgetrokken

De nieuwe pressiegroep richt zich vooral op de belangen van leveranciers van draagbare computers en hun klanten. "Wij proberen de behoeften van mobiele gebruikers in de specificaties van Microsoft en Intel opgenomen te krijgen", aldus een woordvoerder van de Council. Tekenend voor de scheefgetrokken verhouding in de PC-industrie zijn voor hem de recente opwaarderingsproblemen met Windows 98 en bepaalde modellen PC's, waaronder veel notebooks. 3Com bijvoorbeeld, is nogal verbolgen dat zijn desktopmodem moeilijk is te installeren onder het nieuwe besturingssysteem van Microsoft.
Analisten noemen als oorzaak voor het ontstaan van deze industrie-alliantie de onvrede van bedrijfsgebruikers over IT. "De leveranciers oefenen druk uit op de Wintel-duopolie omdat de directies van hun klanten dat bij hun doen", meent analist Mike McGuire van onderzoeksbureau Dataquest.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.