Managed hosting door True

Internetapplicaties krijgen ruggengraat

Nesbic investeert 2,5 miljoen in expansie jong bedrijf

Het in Londen gevestigde jonge bedrijf The Internet Applications Group opende onlangs in Eemnes zijn eerste Europese vestiging. Het bedrijf claimt robuuste Internetsoftware te bouwen. "Systemen die verder gaan dan het publiceren van bedrijfsinformatie op Internet of het over de muur gooien van e-mailberichten", stelt topman Max ten Dam. Voor investeringsmaatschappij Nesbic reden om 2,5 miljoen gulden te investeren in het dertig medewerkers tellende Engelse bedrijf.

The Internet Applications Group (het voormalige Digital People) heeft voor uitzendorganisatie Manpower de kern gebouwd van de wereldwijde Internet-applicatie. Naast intern berichtenverkeer is dit geschikt voor uitzendkrachten om zich via Internet aan te melden. Na invoering van een aantal gegevens, zoals beschikbaarheid en vaardigheden, wordt gezocht naar een potentiële werkgever. De applicatie vervult wereldwijd een transparante makelaarsfunctie. "Maar die gaat verder dan de website van bijvoorbeeld de NVM. Want daar kun je alleen maar informatie over het huizenaanbod krijgen en vervolgens moet de transactie bij de notaris plaatsvinden", illustreert Ten Dam.

Transacties

Het grote verschil zit in het vermogen om databasetransacties over Internet uit te voeren. Volgens Ten Dam ontberen de grote spelers de specialistische kennis hiervoor. The Internet Applications Group hanteert eigen ontwikkelde methoden en technieken voor het versneld ontwikkelen van software die databasetransacties via Internet kan verwerken. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van Microsoft-technologieën als Dcom (Distributed Component Object Model). Java in combinatie met Corba (Common Object Request Broker Architecture) is volgens het bedrijf nog niet volledig uitgekristalliseerd.
In korte tijd heeft het kleine bedrijf een indrukwekkende klantenlijst opgebouwd, waar naast Manpower ook BP, Pepsi Cola, Salomon Smith Barney, GKN, Fed Ex en Rover een plaats hebben gevonden. In Nederland zitten de eerste klanten in de pijplijn, belooft Ten Dam. "Applicaties staan binnen vier tot zes weken bij een klant. Dan moet er wel nog wat verfijnd en gebouwd worden, maar wij leveren snel het eerste resultaat waardoor de terugverdientijd kort is."

Softwarefabriek

De Nederlandse vestiging, die momenteel zes medewerkers telt, moet uitgroeien tot een van de drie softwarefabrieken van The Internet Applications Group. Naast Londen en Eemnes zoekt het bedrijf uitbreidingsmogelijkheden in de Verenigde Staten.
De onderneming heeft naast uitbreidingsplannen ook ambitieuze plannen op het gebied van productontwikkeling "Over twee à drie jaar leveren wij behalve maatwerksoftware ook zeven of acht standaardapplicaties", aldus Ten Dam. Investeerder Nesbic heeft zich verbonden aan deze expansiestrategie. Acquisities maken onderdeel uit van de huidige groeiplannen. Met name technologiebedrijven, met kennis over Internet en databasetechnologie, komen in aanmerking.
Max ten Dam is geen vreemde in de IT-wereld. Hij was een van de drie oprichters van het voormalige Topsystems, dat in 1995 verkocht werd aan Unisys en onlangs overging naar het Israëlische ATL. Naast betrokkenheid bij The Internet Applications Group heeft Ten Dam commissariaten bij Amiyyon en Consul Risk Management en is hij adviseur van Bwise en Data Distilleries. Bovendien is hij lid van het Twinning Netwerk en bestiert hij FMR International, een adviesorganisatie die investeringsmaatschappijen aan startende IT-bedrijven koppelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.