Managed hosting door True

Supers berekenen orkanen

 

Supercomputers dienen al jaren voor weersberekeningen, maar de laatste tijd boeken ze vorderingen. De fouten in het volgen en voorspellen van de route die orkanen nemen, zijn sinds enkele jaren sterk verminderd.

Het Numerical Weather Computing Center van de Amerikaanse marine heeft de volg-fouten in zijn driedaagse voorspellingen sinds 1998 weten te halveren. Weerkundigen wagen zich sinds kort dan ook aan vijfdaagse voorspellingen.
De orkaanvoorspellingen zijn echter nog lang niet vervolmaakt. Zo zorgde onlangs de orkaan Ivan nog voor verrassingen, net zoals orkaan Charley. Eerstgenoemde week plotseling - en belangrijker: onvoorzien - af van de eerder uitgestippelde route langs de Florida-eilanden. De tweede orkaan maakte een abrupte - eveneens onvoorziene - sprong vlak voor het Punta Gorda (Florida) teisterde. Toch zijn de evacuaties van enkele miljoenen mensen tijdig ingezet en zijn de gebieden waar zij heen zijn gestuurd, goed bepaald. Met dank aan supercomputers.
De volgende stap voor betere, accurate voorspellingen is het verhogen van de resolutie. Niet alleen de rekenkracht, maar ook de fijnmazigheid van de ingevoerde en geanalyseerde data bepaalt de nauwkeurigheid van de eindresultaten. Dit vereist naast nog meer brute rekenkracht ook geavanceerdere rekenmodellen. De ontwikkeling daarvan zal de komende jaren pas vrucht dragen.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1309848). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×