Managed hosting door True

Motorola zoekt nieuwe koers

Elektronicareus doet chipdivisie en topman de deur uit

Motorola is bezig met een bedrijfsomslag. Het bedrijf, bekend van de mobiele telefoons, ingebedde elektronica en chips waaronder de Power PC-processor, kondigde vorige week aan zijn chipdivisie te willen afstoten.

  
De vertrekkende topman Christopher Galvin kondigt aan dat Motorola zich met de chipafstoot gaat concentreren op de kernactiviteiten, iets wat hij al langere tijd wou doorvoeren.
Deze mededeling kwam mede uit de mond van topman Christopher Galvin, die ironisch genoeg zelf ook de deur uit gaat. Eind vorige maand kondigde huidig president en ceo Galvin al aan dat hij zijn functie zal neerleggen vanwege een verschil van mening met de directieraad over de strategische richting voor het bedrijf.
Analisten zijn echter van mening dat de nu aangekondigde afsplitsing van de chipdivisie niet het struikelblok is geweest voor de topman, die sinds januari 1997 aan het roer staat. Galvin, kleinzoon van Motorola-oprichter Paul Galvin, stelt al geruime tijd dat het concern zich moet concentreren op haar oorsprong: de communicatieproducten. Hij verklaart nu dan ook dat hij een goede, gezonde toekomst ziet voor de halfgeleiderdivisie als zelfstandige entiteit.
Investeerders lijken het hiermee eens te zijn; de aandelenkoers sprong na de bekendmaking met 9,9 procent omhoog. Ook analisten van zakenbank Merrill Lynch zijn positief over de voorgenomen focus op de communicatie-activiteiten. Motorola 'verkoopt' de chipafstoot namelijk met de mededeling zich te concentreren op vijf productcategorieën in de communicatiesector.
Dit omvat de Personal Communications Sector (PCS), Global Telecom Solutions Sector (GTSS), Commercial, Government and Industrial Solutions Sector (CGISS), Integrated Electronics Systems Sector (IESS) en Broadband Communications Sector (BCS). Die divisies produceren respectievelijk: gsm's en gerelateerde producten, hard- en software en diensten voor gsm-netwerken, radio- en communicatie-apparatuur voor overheden en bedrijfsklanten, elektronica voor de automobielindustri, en systemen voor kabelbedrijven.

Deels naar de beurs

De chipdivisie, Semiconductor Products Segment (SPS), zal voor een nog onbekend deel naar de beurs worden gebracht. Het overige deel wordt als nieuwe aandelen uitgekeerd aan huidige Motorola-aandeelhouders. Het is ook nog onbekend wanneer deze beursgang moet plaatsvinden. Motorola heeft de plannen voor de afstoot van SPS namelijk nog niet rond.
Het is wel al vier maanden bezig met een strategisch intern onderzoek naar de bedrijfsvoering en -opzet. "We hebben de afgelopen maanden de opties afgewogen om bij onze halfgeleiderdivisie de beste manier te vinden voor de optimalisatie van het potentieel op de lange termijn", legt Galvin uit. "Daarbij is ook gekeken naar het overwicht wat we kunnen krijgen door onze middelen te concentreren op onze communicatieproducten en onze geïntegreerde elektronica-systemen."
De timing voor de gedeeltelijke beursgang van SPS is van belang: er zijn namelijk voorzichtig-optimistische geluiden - van analisten, leveranciers én afnemers - dat de chipmarkt weer gaat aantrekken. Dergelijke voorspellingen zijn eerder geuit, maar de wereldwijde verkoopcijfers geven nu ook een stijging aan. Of dat doorzet, is de cruciale vraag.

  
Motorola's chipdivisie, waarvan een relatief klein deel bezig is met de Power PC-processor, leed aanzienlijk gezichtsverlies toen IBM de krachtige Power PC G5 aan Apple leverde.
Merrill Lynch-analisten hebben dan ook als kritiekpunt de opmerking dat een algehele verkoop van de tak beter zou zijn geweest dan de geplande gedeeltelijke beursgang. Motorola zou bij dat scenario echter het risico lopen geen of pas na lang zoeken kopers te vinden.

Ook Power PC

Motorola's halfgeleidergroep boekt al geruime tijd verlies. SPS boekte in het tweede kwartaal van boekjaar 2003 een verlies van 125 miljoen dollar. Dat was wel minder dan het verlies in dezelfde periode het jaar ervoor (1,3 miljard dollar), maar de omzet loopt terug. Hetzelfde geldt voor de omzetprognose (op basis van reeds geboekte bestellingen), wat in de ogen van sommige aandeelhouders erger voorspelt.
De halfgeleidertak maakt onder meer de PowerPC-processor. Motorola zelf gebruikt die processor voor ingebedde apparatuur, en levert hem verder aan Apple voor gebruik in diens laptop- en desktopcomputers. De afgelopen jaren heeft Motorola zich echter in toenemende mate gericht op ingebedde, energiezuinige toepassingen. Dit heeft, naast de Mega- en Gigahertz-strijd tussen Intel en AMD, bijgedragen aan de snelheidsachterstand die Apple heeft opgelopen.
Daarnaast had Motorola productieproblemen voor de vierde generatie (G4) Power PC, waardoor Apple de hulp van IBM heeft ingeroepen. Die Power PC-alliantiegenoot dient IBM nu naast producent van de G4-processor ook als leverancier (ontwerper en producent) van de G5-processor. Dit was een flinke klap voor de reputatie van SPS.
De directie meent dat de halfgeleidertak dankzij de verzelfstandiging vrijer en daarmee breder kan opereren. De hoop is dat het zo een soort Intel van de ingebedde elektronica kan worden. Bovendien kan Motorola zich concentreren op zijn kernactiviteiten én op bijvoorbeeld wekelijkse basis chips inkopen. Indien dat bij een andere leverancier goedkoper kan, zal er zeker elders worden ingekocht.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.