Managed hosting door True

Ontwikkelaars kijken in Longhorn-keuken

Microsoft belooft eerste bèta in zomer 2004

Microsoft gaf vorige week tijdens zijn uitverkochte Professional Developer Conference 2003 in Los Angeles voor het eerst meer details vrij over de kernonderdelen van zijn nieuwe besturingssysteem, Longhorn, dat in 2006 verwacht wordt.

Win FX
Win FX is de op clr (common language runtime) gebaseerde api (application program interface) dat op het .Net-raamwerk voortbouwt. Het omvat alle beheerde api's (die applicaties in een vooraf bepaalde geheugenruimte laten draaien - vergelijkbaar met de zandbak-constructie van Java-code) die Microsoft met Longhorn meelevert, inclusief Avalon, Indigo en Win FS. Win FX is het hart van Longhorn. Het is opgebouwd uit interface-, data- en communicatielagen voor respectievelijk Avalon, Win FS en Indigo.
 
Avalon
Het gaat bij Avalon (het nieuwe-generatie platform voor Windows client-applicaties) niet alleen om de gebruikersinterface en beeldweergave; het doel is vooral het bieden van een complete beheeromgeving op de personal computer. Avalon zou de voordelen van webapplicaties met de kracht van het win32-ontwikkelplatform combineren.
 
Indigo
Indigo functioneert als de communicatielaag tussen de Win FX api en applicaties. Het subsysteem maakt de ontwikkeling van met elkaar verbonden applicaties makkelijker via een service-georiënteerd programmeermodel.
 
Win FS
Tegelijk met Longhorn introduceert Microsoft een universeel opslagsysteem, Win FS (Windows Future Storage). Het systeem is de heilige graal voor topman Bill Gates. Samen met Avalon zou Win FS het voor de gebruiker makkelijker moeten maken om bestanden op hun pc's te vinden en te organiseren. Win FS draait bovenop het huidige bestandssysteem Ntfs. Bestanden in Win FS staan niet meer in een specifieke folder op de harde schijf, maar zijn voorzien van XML-metadata, waardoor documenten kunnen worden ingedeeld naar bijvoorbeeld auteur of onderwerp.
 
Xaml
Longhorn omvat de nieuwe 'markup' taal van Microsoft, die de codenaam Xaml (Extensible Application Markup Language) draagt. De taal is een afgeleide van XML. Hij moet het mogelijk maken om applicaties te bouwen die niet meer alleen zijn voorbehouden aan een Windows- of webomgeving.
  
Bill Gates presenteerde vorige week tijdens de PDC 2003 in Los Angeles de pré-alfa-versie van het nieuwe besturingssysteem Longhorn.
Platforms Group Vice President Jim Allchin presenteerde de opvolger van Windows XP, die is opgebouwd uit drie componenten boven op de laag 'fundamentals'. In die basislaag is de beveiliging en technologie opgenomen die ervoor moeten zorgen dat applicaties en drivers niet met elkaar conflicteren. De basislaag biedt ook een technologie, Superfetch, die een programma sneller moet laten starten, en Clickonce, dat het mogelijk maakt met één klik een applicatie op een pc of netwerk te installeren en te starten.

Componenten

De drie componenten bestaan uit de presentatielaag Avalon, het bestandssysteem Win FS en de communicatielaag Indigo. Bestaande Windows-applicaties draaien wel op Longhorn, maar om volledig te kunnen profiteren van de mogelijkheden van bijvoorbeeld Win FS moeten verkopers hun programmatuur aanpassen.

  
Vice president van de platformdivisie Jim Alchin: "We hebben nog nooit eerder zo vroeg iets laten zien."

Allchin beloofde de ontwikkelaars dat de eerste bèta volgende zomer uitkomt. Dat zou dan de eerste van drie bèta's worden. Verdere beloftes wilde hij niet doen. "We doen geen uitspraken over wanneer we verwachten klaar te zijn met dit product." Hij waarschuwde dat de pre-alfa-versie die getoond werd tijdens de PDC nog lang niet klaar is. "Het is nog erg vroeg, we hebben nog nooit eerder zo vroeg dingen laten zien", aldus Allchin. Analisten gaan ervan uit dat Longhorn pas eind 2005 of begin 2006 klaar is voor lancering.< BR> 
Microsoft lonkt naar Google
Microsoft heeft zijn zinnen gezet op de markt voor internet-zoekmachines. Het doet een ontwikkelproject dat erop gericht is nieuwe technologie te ontwerpen die gebruikers moet helpen informatie op internet te vinden. MSN staat nu vierde op de zoekmachine-ranglijst, die wordt aangevoerd door het snelgroeiende Google. De New York Times berichtte vorige week dat Microsoft-topmensen de afgelopen twee maanden gesprekken hebben gevoerd met Google, waarin ook de mogelijkheid van een overname zou zijn besproken. Google heeft daar afwijzend op gereageerd en zou meer zien in een beursgang, die nu ook binnen handbereik is. Bronnen dichtbij Microsoft laten weten dat de overname van het zoekmachine-bedrijf een dure aankoop is. Google is naar schatting vijftien tot 25 miljard dollar waard. Daarnaast is het de vraag of Google zijn gebruikers kan vasthouden. Beide bedrijven weigeren te reageren op de berichten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.