Managed hosting door True

IBM ziet markt voor Blue Gene-super

IBM wil zijn supercomputertechnologie 'omlaag' brengen naar de bedrijfsmarkt. Het bedrijf onthulde vorige week de kleine Blue Gene/L-uitvoering van de in wording zijnde Blue Gene-supercomputer.

Het bedrijf heeft zijn ingebedde Power PC 440-processoren hechter weten te integreren dan het zelf had verwacht. De 256 Blue Gene/L-chips draaien nu nog op 500 MHz en halen een prestatieniveau van 1,4 Teraflops. Daarmee komt deze machine binnen op de drieënzeventigste plaats in de wereldwijde supercomputer top-500. De omvang van de machine, een kubieke meter, is slechts één twintigste van vergelijkbare krachtpatsers.
Blue Gene/L is de eerste fase van het Blue Gene-project waarbij IBM voor ongeveer honderd miljoen dollar een super bouwt voor het Amerikaanse ministerie van Energie, die bij IBM ook de Asci Purple-supercomputer heeft besteld. De eerstgenoemde super moet in de volgende fase een prestatieniveau van 360 Teraflops behalen en berekent dan het vouwen van proteïnes. Dat is cruciaal voor biochemisch en genetisch onderzoek. Het uiteindelijke systeem moet begin 2005 gereed zijn en dan één Petaflops halen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.