Managed hosting door True

IBM-mainframes slaan 64-bit richting in

 

IBM komt over ongeveer een jaar met zijn eerste 64-bit S/390-mainframes. Die reeks draagt de codenaam Freeway en zal in wezen de G7-serie zijn. Deze machines gebruiken een processor die gebaseerd is op een geheel nieuw ontwerp.

Die G7-processorreeks is de opvolgers voor de huidige serie G6 Turbo Opera-chips die IBM's Cmos-7s koperproductieproces gebruikt. De G6-generatie is in mei dit jaar verschenen en haalt een kloksnelheid van 637 mips en een prestatieniveau van 205 mips (miljoen instructie per seconde) per processor. Een G6-mainframe kan maximaal twaalf processors bevatten en haalt dan een totaal van 1644 mips.

Basisontwerp

De G6-chips combineren, net zoals de G2 tot en met G5, elementen van IBM's 32- en 64-bit Power PC-chips. De mainframe-processors zijn echter uitgebreid met speciale elektronica die samenwerkt met het besturingssysteem om fouten in zowel de software als de hardware te ondervangen. De toekomstige G7-reeks zal uitgaan van een nieuw basisontwerp en ondersteunt symmetric multi-processor (smp) tot een maximum van zestien chips, aldus IBM.
Daarnaast zullen de Freeway-mainframes waarschijnlijk vier reserve-processors bevatten in een enkele multi-chip module (mcm), die automatisch inschakelt bij problemen. De G6-reeks heeft een smp-plafond van tien processors en twee reserve-chips per mcm. De Freeway-machines moeten rond oktober volgend jaar op de markt verschijnen. Analisten schatten dat het prijs/prestatie-niveau van mainframes tegen die tijd op 2000 dollar per mips ligt. Op dit moment is dat nog 2500 tot 3000 dollar per mips.   JB

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1288812). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.