Managed hosting door True

Nasa onderzoekt oceaan met Altix-cluster

 

De Nasa (National Aerospace Agency) zet een cluster Altix-computers in om zijn oceanenonderzoek te ondersteunen. De nieuwe machine, die vorige maand geïnstalleerd is in het Ames Research-centrum, heeft nu 512 Itanium 2-processoren.

Leverancier SGI en de Nasa waren aanvankelijk een configuratie met 256 processoren overeengekomen. Bij de levering in oktober lieten zij echter al weten het processoraantal zo snel mogelijk te willen verhogen naar 512 stuks. Dat is nu gebeurd, waarbij het supercluster nog altijd één systeem (image) vormt dus als één logische computer te gebruiken en te beheren is.
Het Ames-onderzoekscentrum van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gebruikt deze monstermachine om de toekomst van de oceanen op aarde te berekenen en te bestuderen. Hiervoor simuleren de onderzoekers oceanen en oceaangebieden. "De berekeningen daarvoor nemen normaal gesproken enkele maanden in beslag. We denken dat nu in enkele dagen te kunnen doen", aldus Nasa-wetenschapper Bob Ciotti.
Dit initiatief is onderdeel van het Ecco-consortium (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean). Dat bestaat uit onder meer het Nasa-hoofdkwartier, diens Jet Propulsion Laboratory, Ames-centrum en Goddard Space Flight Center. Ook het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en het Californische Scripps Institute of Oceanography zijn lid.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1285319). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×