Managed hosting door True

Microsoft zet aanval in op Suns Jini

 

Microsoft werkt aan een product dat moet concurreren met Jini, Suns Java-technologie voor gedistribueerde netwerken. Op de Winhec-conferentie die in april volgend jaar plaatsvindt, onthult het softwarebedrijf dit product. Het initiatief lijkt vooralsnog los te staan van Microsofts Millennium-project voor een gedistribueerd besturingssysteem.

Sun Microsystems maakt deze week op de Java Business Expo in New York meer details bekend over Jini. Deze netwerkarchitectuur is bedoeld om een software-infrastructuur te bouwen op basis van programmeertaal annex platform Java. Jini moet diverse diensten en apparaten, zoals 'slimme' telefoons en palmcomputers, via netwerken verbinden. Hiervoor moet elk aangesloten apparaat en dienst, zoals printen en databanktoegang, een stukje Jini-software bevatten. Sun zegt niets te vrezen van Microsoft. "Wij hebben een flinke voorsprong op iedereen die zelfs maar in deze richting denkt", aldus Jini-productmanager Theresa Lanawitz van Sun.

Opnieuw uitvinden

Microsoft is niet onder de indruk van Suns plannen. Jini doet volgens het softwareconcern weinig meer dan het opnieuw uitvinden van netwerkdiensten die reeds wijdverspreid in gebruik zijn in niet-Java-omgevingen.
Microsoft voegt nu concurrerende technologie toe aan zijn Windows-besturingssysteem. Dit blijkt uit uitlatingen van manager Carl Stork die verantwoordelijk is voor de Windows-hardwarestrategie van het bedrijf. "We hoeven alleen een kleine hoeveelheid software in elke PC te krijgen om apparaten te identificeren. Het gaat simpelweg om wat protocollen." Stork zegt dat Microsoft zeker toekomst ziet in de trend van apparaten met TCP/IP-functionaliteit die elkaar automatisch identificeren en dan communiceren. "Ik denk alleen niet dat Jini de zinnigste richting; je hebt gewoon niet zoveel processorkracht nodig voor een apparaat dat zichzelf aanmeldt bij een netwerk."  JB
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1282033). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×