Managed hosting door True

Nederlandse vestiging denkt reorganisatiedans te kunnen ontspringen

T-Systems: Indiase oplossing voor ontwikkelwerk

T-Systems zoekt een partner voor zijn divisie System Integration. Naar verluidt toont Tata Consultancy Services interesse in deze systeemontwikkeltak. Daarnaast gaat het Duitse ict-concern zich op Europa concentreren. Doel van de herstructurering: het weer behalen van omzet- en winstgroei.

Bij de divisie System Integration van T-Systems werken bijna 16000 mensen, waarvan zo'n 3000 offshore-ontwikkelaars (in Nederland niet actief). "Maatwerkontwikkeling moet men niet meer in Duitsland uitvoeren," stelde Reinhard Clemens, de nieuwe baas van T-Systems, in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Daarom zoekt hij voor het ontwikkelwerk naar een partner die de divisie ook in zijn geheel kan overnemen. De naam van de Indiase offshorespecialist Tata Consultancy Services circuleert volop in de Duitse pers. In maart valt meer duidelijkheid te verwachten.

Van de baan

T-Systems, ict-dochter van Deutsche Telekom (verlieslatende omzet 2006: 12,6 miljard euro) kampt met slinkende opbrengsten. Om het tij te keren wil Clemens dat, naast het afstoten van de systeem-ontwikkeltak, zijn bedrijf zich concentreert zich op Europa. De ambities om wereldwijd met IBM, EDS en HP te concurreren, zijn getemperd. De automatiseerder moet meer omzet halen uit grote Europese multinationals en overheidsorganisaties. Clemens laat onderzoeken of het kantorennet buiten Europa valt af te bouwen zonder dat dit ten koste gaat van de dienstverlening aan Europese concerns.

De geplande verkoop van de divisie Enterprise Services is daarmee van de baan. Deze tak bedient de 60 grootste klanten van moederbedrijf DT. "Niemand heeft mij nog de voordelen van zo'n verkoop kunnen uitleggen", zie Clemens in de Duitse zakenkrant. In een persverklaring gaf hij wel aan dat er meer omzet moet worden binnengehaald bij multinationals. "De 29 grootste Duitse klanten van T-Systems beschikken over een totaal ict-budget van circa 26 miljard euro. Daar krijgen wij zo'n 7 procent van."

Top vijf

Maar Clemens wil de belangen van de 160.000 klanten uit het middel- en kleinbedrijf zeker niet uit het oog verliezen. In samenwerking met SAP zal T-Systems simpele softwarediensten via internet aanbieden. Verder tracht hij de sterke positie uit te bouwen die de automatiseerder in de automobielbranche heeft. De topman wijst op een nieuw project, CARnected, dat voor breedbandinternet in de auto moet zorgen.

In Europa wil hij in elk land tot de top vijf van ict-dienstverleners behoren. Zo niet, dan overweegt hij ook hier terugtrekking. Dit kan gevolgen hebben voor Nederland, waar T-Systems een bescheiden marktpositie inneemt. Volgens een zegsvrouw wordt er echter vooral naar segmenten van de markt gekeken. "T-Systems Nederland levert diensten rond netwerk- en infrastructuuruitbesteding en realiseert hiermee een jaarlijkse groei die ruim boven de 20 procent ligt."
Directeur Clemens mikt in ieder geval op uitbreiding op de Franse markt. "Daar gaat een hoop gebeuren en daar moeten we bij zijn, wellicht via een consortium met een Franse partij", zei hij tegen Total Telecom. De ambitie van T-Systems is om in 2010 de grootste ict-dienstverlener in Europa te zijn en te groeien naar een winstgevende omzet van ruim 15 miljard euro.

Geen gelukkige hand

T-Systems hoopt met de benoeming van de van EDS/Systematics afkomstige Reinhard Clemens nu voor langere tijd af te zijn van bestuurdersperikelen. De automatiseerder versleet sinds de start in 2001 drie topmannen: Christian Hufnagl (tot 2003), Konrad Reiss (2003-april 2005, plotseling overleden) en de van Siemens overgekomen Lothar Pauly. Die raakte in opspraak door vermeende betrokkenheid bij het omkoopschandaal binnen Siemens en trad in mei 2007 af. Karl-Gerhard Eick nam het roer tijdelijk over totdat de 47-jarige Clemens op 1 december 2007 als bestuursvoorzitter werd benoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.