Managed hosting door True

Robot kabelt door boomtoppen

De Treebot is een robot die zelfstandig draadloos bossen verkent middels kabels tussen boomtoppen. De machine is ontwikkeld door wetenschappers van het Amerikaanse Centrum voor Ingebedde Netwerkwaarneming Cens.

Dit Californische instituut wil de Treebot op termijn opnemen in een draadloos gedistribueerd netwerk. Dat netwerk moet zichzelf configureren, opzetten en aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals de exacte locatie van verschillende Treebots. "Één van onze doelen is het gebruiken van gedistribueerde sensoren om informatie te verkrijgen over het milieu", zegt professor William Kaiser, projectleider van het Cens.
Een dergelijk gedistribueerd netwerk, een Nims (Networked Infomechanical System), moet bossen onopgemerkt kunnen doorkruisen om de natuur te bestuderen. De tussen boomtoppen glijdende Treebot is daarin dan een knooppunt (node). "Het is erg belangrijk in de biologische gemeenschap om de interactie tussen de atmosfeer en bossen te doorgronden." Ruim 90 procent van die interactie vindt plaats boven in de biosfeer van bossen.
De op Linux draaiende robot is autonoom en communiceert met andere apparaten en sensoren. Vorig jaar heeft de Treebot al succesvol praktijkproeven doorlopen bij de Wind River Canopy Crane Research Facility in de staat Washington. Dat onderzoeksproject bestudeert flora en fauna in bossen vanaf een hoogwerker die in het bos is geplaatst.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.