Managed hosting door True

Microsoft bestraft

'497 miljoen euro boete moet monopolist afschrikken'

In Brussel gonst het dinsdag 23 maart, daags voor de uitspraak van de Europese Commissie over softwaremonopolist Microsoft, van de geruchten. De boete zou bijna vijfhonderd miljoen euro bedragen. Een ander bericht meldt dat de Commissie hiermee wil voorkomen dat de nieuwste versie van de computermotor Windows, Longhorn, weer meer Microsoft-concurrenten uitschakelt.

Woensdag kwam de Europese Commissie met haar formele uitspraak. Eerder werd al bekend dat zij vindt dat Microsoft de Europese mededingingswetten schend. De commissie begon een onderzoek naar aanleiding van klachten, geuit in 1998 en 1999.
Mario Monti, voorzitter van de kartelcommissie, vraagt Microsoft om binnen drie maanden te komen met een versie van Windows zonder de Media Player. Ook wil hij dat Microsoft technische specificaties openbaart die concurrenten in staat stelt beter in een netwerk samen te werken. De boete die Monti Microsoft wil opleggen bedraagt volgens de laatste berichten 497 miljoen euro.
Verwacht wordt dat Microsoft tegen de uitspraak in hoger beroep zal gaan.

Bronnen

De Europese Commissie zou zich onder meer zorgen maken over Longhorn. Dat is de codenaam voor de volgende versie van het besturingssysteem Windows, die over een jaar of twee zal verschijnen. De spreekwoordelijke "welingevoerde bronnen" melden dat de Commissie hoopt dat Microsoft bij Longhorn rekening houdt met de veroordeling. De Commissie vreest dat Microsoft in deze versie opnieuw vele toepassingen inbouwt, waarmee het concurrenten de voet dwars zet.
Microsoft werpt steeds tegen dat het in algemene zin verbieden van uitbreidingen een stap te ver is, en dat gebruikers en software-ontwikkelaars baat hebben bij de bundeling; reden dat de Amerikaanse overheid in een vergelijkbaar juridisch proces
de inbouwsels stuk voor stuk beoordeelde. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.