Managed hosting door True

Microsoft belooft hoger beroep

Windows-producent worstelt met regels EC

Microsoft is vastberaden de strafmaatregelen van de Europese Commissie aan te vechten. Het struikelblok is niet de Europese recordboete van 497 miljoen euro, maar de overheidsinmenging in bedrijfszaken.

De Windows-producent is niet gediend van de inmenging in zijn bedrijfsvoering door de overheid. Het concern beroept zich op zijn recht om, net als elk ander bedrijf, te innoveren. Dat 'recht' haalde Microsoft ook al aan in de langlopende Amerikaanse antitrustzaak. Het opleggen van beperkingen en geboden zou alleen maar de consument benadelen en de concurrentie in de kaart spelen, stelt president Steve Ballmer.
Het is de EC juist te doen om zowel consument als concurrent. Eerstgenoemde kan niet zelf kiezen doordat Microsoft zijn Windows voorziet van extra applicaties die door de marktdominantie van het pc-besturingssysteem schier onvermijdelijk worden, redeneren de Europese antitrustonderzoekers. Dit zet concurrenten grotendeels buitenspel en saboteert dus elke vorm van marktwerking, aldus mededingingscommissaris Mario Monti. Daarnaast speelt nog de band tussen de dominante client-uitvoering en de server-varianten van Windows. Ook dit zou de keuze beperken en de concurrentie klemzetten.
Microsoft ontkent dit alles. Het zegt juist consumenten meer waar voor hun geld te geven. De concurrentie zou de strijd in de markt niet meer aankunnen en is dus gaan klagen bij overheden. Dit heeft nu geleid tot de EC-strafmaatregelen. Deze omvatten naast de boete het verplicht leveren van Windows zónder Media Player, overigens alleen in Europa, en het vrijgeven van alle informatie over protocollen tussen de desktop- en server-uitvoeringen van het besturingssysteem.
Het softwarebedrijf ziet dit als ongewenste en ook onnodige overheidsinmenging in de snelle ict-bedrijfstak. De in de VS veroordeelde monopolist verzet zich dan ook met hand en tand tegen de gedragswijziging die de EC wil afdwingen. Dit ondanks het feit dat Microsoft sinds de milde schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie meer genegen is tot schikken in juridische conflicten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.