Managed hosting door True

Sterke krimp fusies en overnames

Ernst & Young verwacht consolidatiefase

Het aantal fusies en overnames in de ict-branche is in 2002 dramatisch teruggelopen tot 950. In het topjaar 2000 waren er nog 2400 Europese ict-firma's bij een bedrijfstransactie betrokkenen. Dit onthult Ernst & Young in het rapport 'Merger & Acquisition Trends in the IT Market'.

  
De nummers 1, 2 en 3 zijn deals op respectievelijk de internet-, ict-dienstverlening- en softwaremarkt. Grootse hardwaredeal: Hewlett-Packard dat het Nederlandse printerbedrijf Indigo overneemt. Ook hiervoor geldt dat de acquisitie reeds in 2001 werd aangekondigd.
De onderzoekers van Ernst & Young wijten de snelle terugval van het aantal samensmeltingen en acquisities - via een daling naar 1800 in 2001 naar een magere 950 vorig jaar - aan de sterk verzwakte economie en de daarmee causaal samenhangende slapte in de kapitaalmarkt. Daarbovenop verscherpte de oorlogsdreiging de malaise. Was 2002 al een zorgwekkend jaar in de ogen van Ernst & Young, 2003 zal niet veel beter worden. Wel verwacht het onderzoeksbureau dat na vele jaren van sterke groei en de huidige teruggang er een nieuwe consolidatiefase aanbreekt voor de ict-markt. Aankopen of fusies met het oog op schaalgrootte en een verbreding van het productenaanbod zijn vaak nog de enige manier om te groeien. Dit geldt voor de sector in zijn geheel: hardware, software, ict-dienstverlening en internet.

Nederland vijfde

In 2002 vonden niet meer dan drie grote transacties met een waarde boven de één miljard dollar plaats, tegenover zeven in 2001. Met deze megadeals was zo'n twaalf miljard dollar gemoeid, wat gelijk staat aan ruim de helft van de totale transactiewaarde van de 950 'koop- en samenlevings'-overeenkomsten vorig jaar. Opmerkelijk is dat de twee grootste overeenkomsten - de overname van AOL Europe door AOL Time Warner en die van Debis Systemhaus door Deutsche Telekom - eigenlijk al eerder beklonken werden. De definitieve afronding vond evenwel pas vorig jaar plaats. Alleen nummer drie, waarbij Microsoft zich op de Europese erp-markt inkoopt door het Deense Navision in te lijven, is echt in 2002 gerealiseerd.
Uit het tweejaarlijks onderzoek van Ernst & Young blijkt verder dat de meeste overnames (266) in 2002 werden gepleegd door Britse bedrijven, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Finland neemt een knappe vijfde plek in. Nederland tekent met 34 acquisities voor een achtste plaats, achter Zweden en Italië, wat volgens Ernst & Young een magere positie is. Die kritiek is niet helemaal duidelijk, vooral omdat Nederland in 2001 ook al achtste stond met 59 overnames.

Winkelen

De onderzoekers wijzen nog op een opvallende geografische verschuiving. In tegenstelling tot 2000 en 2001 pleegden Amerikanen in 2002 op de Europese markt meer overnames dan Europese ondernemers op andere continenten. Europese ict-firma's zijn door de koersval op de beurzen en de grotere economische crisis veel minder waard geworden en daardoor een aantrekkelijker overnameprooi. Ernst & Young voorspelt dat vooral Amerikaanse en Indiase bedrijven de komende jaren gaan shoppen in Europa.
De fusiethermometer wijst verder uit dat de meeste contracten uit de softwaresector vandaan komen (40 procent). Ict-diensten (29 procent) en internet (24 procent) volgen vlak na elkaar als tweede en derde. De hardware-industrie sluit met slechts 8 procent de rij.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.