Managed hosting door True

Zegt de IT het poldermodel vaarwel? (Mark Plekker)

 

Computable en het bureau De Breed en Partners houden al een aantal jaren een vinger aan de pols waar het salaris-ontwikkelingen betreft. Met enige verbazing constateren we al twee jaar achtereen hoe bedrijven het gevecht om de IT'er met de hand op de knip voeren. Lease-auto's, pensioenregelingen, optieplannen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden, het was allemaal mogelijk, maar met geld werd er niet gesmeten.

Als de voorlopige uitkomsten (10 procent loongroei voor IT'ers) van het salarisonderzoek 1998 niet bedriegen, moeten we concluderen dat bedrijven thans niet anders kunnen dan fors in de buidel te tasten voor het aantrekken van nieuw personeel. De dijken van het poldermodel staan op doorbreken.
Vaak gaat een loongolf gepaard met een verharding van de arbeidsrelatie, waarbij geld het vermeende laatste redmiddel is.
Een goede indicatie voor deze verharding vormen ook de perikelen binnen een snel groeiend bedrijf als de Tas Groep (zie pagina 1). Met verbaal geweld, processen, advocaten en een heus recherchebureau probeert dit bedrijf te voorkomen dat medewerkers opstappen.
De vakbonden waarschuwen, als hoeders van het poldermodel, dat een loonexplosie weer wordt afgestraft, zoals een kleine tien jaar geleden ook gebeurde. 1998 Zal waarschijnlijk het jaar zijn waarop het poldermodel, althans in de IT-sector, ondergraven wordt.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1356787). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×