Managed hosting door True

Pieper hekelt innovatiegebrek

Investeerder en it-goeroe Roel Pieper uit zijn ongenoegen over het gebrek aan innovatieklimaat in Nederland. Hij hekelt ook de vergadercultuur en het ontbreken van enig overheidsbeleid.

  
Volgens oud-Tandem-, ex-Lernaut en Hauspie- en voormalig Philips-topman Roel Pieper loopt heel Europa, inclusief Nederland, serieus gevaar zijn innovativiteit te verliezen. Hij roept op tot een cultuuromslag om ondernemersschap te stimuleren.
Pieper uitte deze kritiek deze maand in zijn toespraak op de Sun One Day-bijeenkomst in Rotterdam. "Ik roep dit al zeker vier jaar en zal dat nog wel een jaar of vier blijven doen", merkte hij op. "Ondernemersschap en innovatie betekenen dat je iets moet vervangen en dat is een risico. Maar het moet: niets is gevaarlijker dan alleen conformisme. Creativiteit leidt tot fouten, en dan moet je opstaan en doorgaan. Dat leidt weer tot groei."
Pieper is ook niet te spreken over de rol van de regering. "Overheden snappen innovatie niet. Dat is niet alleen het droppen van ideeën in een doos. Voor innovatie is een cultuuromslag nodig."
Hij stelt dan ook dat ondernemersschap veel eerder moet worden gestimuleerd dan nu het geval is. "We moeten jonge mensen opleiden voor ondernemersschap, hen steunen. Gemiddeld start een ondernemer acht keer voordat hij succes boekt. Je moet kunnen leren van fouten." Volgens Pieper is ook het nieuwe kabinet zich hiervan niet bewust. "Het laatste regeerakkoord slaat de plank helemaal mis. Als het zo doorgaat, is Europa straks niet meer innovatief bezig.

Democratisch is fout

Ook het bedrijfsleven is schuldig. "Managen lijkt in Europa wel een democratisch proces. Dat is fout. Ik heb het grootste deel van mijn carrière gebaseerd op de mening van één persoon. Veel mensen hebben nu eenmaal geen mening, en 'nee' zeggen is heel makkelijk." Consensus is volgens Pieper niet wenselijk. "De Amerikanen zeggen dat zo mooi: We agree to disagree. But we agree. We moeten van de vergadercultuur af. In plaats daarvan moeten we beweginggericht zijn."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.