Managed hosting door True

Amerikaanse PC-groothandels rukken op in Europa

Overname Vobis AG typerend voor ambities

De PC-distributiemarkt in Europa is zich aan het consolideren. Vooral Amerikaanse groothandelsbedrijven kijken met hongerige ogen naar de vele potentiële overnamekandidaten.

Het Europese landschap van PC-distributeurs is drastisch veranderd. Bestond het aanvankelijk uit zo'n duizend kleine ondernemingen die op nationaal niveau computers en computeraccessoires verkochten, inmiddels wordt het uitzicht bepaald door de grote drie Amerikaanse computergroothandels: CHS Electronics, Tech Data en Ingram Micro. Deze drie multinationals zijn dit jaar goed voor 53 procent van de omzet in Europa; in 1995 lag dit percentage volgens onderzoeksbureau PC Europe nog op 25 procent.
Tech Data lijfde onlangs Computer 2000 in, terwijl Ingram Micro in juni de distributeur Macrotron overnam. Uit een artikel in de Europese editie van de Wall Street Journal blijkt CHS Electronics uit Miami evenwel de meest actieve overnemer te zijn: in de afgelopen vier jaar kocht het zo'n dertig Europese bedrijven, met als pronkstuk het vorige week overgenomen Vobis AG. Deze Duitse PC-winkelketen, inclusief de werkmaatschappijen Maxdata Computer (PC-fabrikant), Peacock Systems (distributeur) en Vobis Assembly (PC-assemblage), is door moedermaatschappij Metro AG voor 320 miljoen dollar verkocht.

Leegvissen

De distributeurs, die met marges van 6 à 7 procent werken, willen op veel grotere schaal opereren om zo de kosten over een groter vlak te kunnen uitsmeren. Vooral de investeringen in de technologische infrastructuur voor bijvoorbeeld het elektronisch verwerken van orders zijn niet goedkoop. Daarnaast vragen de multinationals onder de klanten om internationale dienstverlening, waarvoor wereldwijde distributiekanalen nodig zijn.
Volgens een analist van Dataquest vormt Europa een interessante overnamemarkt doordat het aanbod van distributeurs erg gefragmenteerd is. Met name Duitsland is behoorlijk leeggevist na de recente acquisities van Vobis, Computer 2000 en Macrotron. Critici wijzen echter op het gevaar van verborgen kosten dat het mondiaal opereren met zich mee kan brengen.

Assemblage

Het gaat echter niet alleen om het vergroten van het distributienetwerk. De Amerikaanse groothandelconcerns assembleren ook PC's van derden en zoeken daarvoor extra productiecapaciteit. Dit concept, channel assembly genaamd, is volgens de Wall Street Journal een poging om het succesvolle model van directe verkoop van PC's, dat Dell en Gateway 2000 hanteren, te imiteren. Zo gebruikt CHS de Vobis-fabrieken om gedeeltelijke in elkaar gezette computers van Compaq af te bouwen wanneer er bestellingen binnenkomen. Ingram Micro heeft met hetzelfde oogmerk de geavanceerde Tulip-fabriek overgenomen. Daarnaast ziet CHS in de aankoop van Vobis een kans om de eigen huismerk-PC's op een eenvoudige manier in Europa te lanceren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.