Managed hosting door True

De toekomst van toen

35 jaargangen Computable, 35 jaar toekomstvoorspellingen. Soms raak, vaak mis: het blijft koffiedik kijken.

1969
Voor de automatisering van de Nederlandse gemeentelijke administraties gaan de gedachten uit naar ongeveer vijftien grote geautomatiseerde centra waar alle Nederlandse gemeenten op zullen worden aangesloten.
Redactie Computable
 
1970
Tegen 1987 verdwijnt de huidige post, daar een systeem van directe computeroverbrenging van gegevens en informatie, brieven of bezorging overbodig maakt.
American Society of Cybernetics
 
1971
Mens en machine kunnen niet efficiënt samenwerken zonder diverse soorten informatiedragers. Kettingformulieren zijn de belangrijkste, want zij stellen U tevens in staat beslissingen te nemen.
Firma Lijnco uit Groningen
 
1972
Het is moorddadig duur om gegevens op een magnetische trommel of op een grote ronddraaiende schijf te zetten; dat zijn zo ongeveer de krankzinnigste apparaten voor het opslaan van gegevens die men zich kan voorstellen.
Hoogleraar computerwetenschappen John Buxton
 
1973
Het probleem van het ontbreken van een zekere carrièreplanning speciaal voor het computerpersoneel wordt in Nederland nog veel te weinig onderkend.
Redactie Computable
 
1974
De operatorstatistiek geeft aan hoeveel aanslagen een typiste per uur heeft gemaakt, hoeveel records ze heeft afgewerkt, hoeveel foutieve aanslagen ze heeft gedaan, enzovoort. Overigens zijn de meisjes verdeeld in hun enthousiasme over deze apparatuur.
Hoofd informatieverwerking van Albert Heijn
 
1975
Rond 1980 neemt de telecomputer de plaats in van de huidige netwerken waarbij de communicatie nog via geleasde, gehuurde of kieslijnen plaatsvindt. In de telecomputer wordt de informatie simultaan zowel van de ene plaats naar de andere overgebracht als verwerkt zonder dat enige interfacebelemmering optreedt.
Glenn Penisten, president en chief executive Data Transmission
 
1976
De laatste drie à vier jaar is een ander type computer, de micro, in opkomst. Daar de fabricage en verkoop hiervan een nogal marginaal geheel is, acht ik het niet waarschijnlijk dat Data General in de komende jaren de microcomputer in haar productiepakket zal opnemen.
J. Bradley Stroub, Data General Corporation
 
1977
Wanneer je de mens met al zijn nieuwsgierigheid in denken en met al zijn vernuft samenbrengt met de homecomputer, of noem het hobbycomputer, zullen er binnen de kortst mogelijke tijd toepassingen ontstaan waar niemand op het ogenblik zelfs ooit aan heeft gedacht.
Consultant John Diebold
 
1978
De aantoonbare baten zijn nu al hoger dan alle kosten die met automatisering in ziekenhuizen gepaard gaan. En in de toekomst zullen de baten ongeveer verdubbelen, terwijl de kosten niet noemenswaard stijgen.
Prof. dr. A.R. Bakker
 
1979
Onze economie moet wel door een heel erge recessie worden geteisterd alvorens de elektronica-industrie als geheel daar iets van zal ondervinden.
Frank Cary, voorzitter raad van bestuur IBM
 
1980
Het grootste probleem op personal computer gebied is de 'piraterij' in de programmatuur. Daarnaast bestaat in ons veld geen enkele standaard.
Fred Gruenenberger, professor computerwetenschappen aan de State University van Californië
 
1981
Een bekende New Yorkse oogspecialist heeft het effect van straling op de ogen onderzocht sinds 1959 en kwam in 1980 tot de slotsom dat de straling van beeldschermen staar veroorzaakt.
Redactie Computable
 
1982
Niets wijst er op dat de markt voor tweedehands computers niet relatief even belangrijk zal worden als die van auto's.
Organisatie-adviseur die systeem via Viditel voor handel in tweedehands computers heeft opgezet
 
rapp
ort 1983De oprukkende automatisering in kantoren, banken en het verzekeringswezen zal tot een grote werkloosheid onder vrouwen leiden. Zij zullen namelijk onvoldoende in staat zijn zich om te scholen, omdat vrouwen altijd meer sociale dan technische vaardigheden zijn bijgebracht.
International Labour Organization
 
1984
Bijna 30 procent van de geënquêteerden denkt over te gaan op het gebruik van elektronische post, terwijl 15 procent Viditel-achtige systemen wel als toekomstmogelijkheden voor het bedrijf ziet.
Urwick/Computable gebruikersonderzoek
 
1985
Europa heeft een ernstige achterstand opgelopen en Nederland vormt daarop geen uitzondering. Nederland loopt bovendien een grote kans na de verkiezingen van 1986 te worden bestuurd door een regering met een premier die nog niet zo lang geleden voorstelde ter wille van de werkgelegenheid een belasting te heffen op automatisering.
Econoom dr. R. Schondorff, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam
 
1986
Technici geven het informatiebeleid richting, waardoor de samenhang tussen beleid, organisatie en techniek niet meer te vinden is.
Drs. J.K.T. Postma, directeur-generaal van de Rijksbegroting
 
1987
Na jaren alleen maar als erg beloftevol te zijn gekenschetst lijkt de markt van spraakin- en uitvoersystemen nu op het punt van 'take-off' gekomen te zijn.
Redactie Computable
 
1988
Als er voor ons jaarlijks geen potje van miljoenen uitkomt, dan verdient deze overeenkomst geen continuïteit. (Olivetti gaat wereldwijd het Baan Manufacturing Control System verkopen.)
Directeur Jan Baan
 
1989
Bijna drievierde van het besluitvormende kader heeft spijt van de initiële it-aanpak: stuurloos, geen integratie en beslissingen van managers die geen verstand hadden van de materie.
Directeur De Vries van het Instituut voor Sosiale Kommunikatie en Marktonderzoek
 
1990
Thuisbankieren via de pc wordt nooit wat, want het grootste deel van de gegevensverwerking verplaatst zich daarbij van de bank naar de consument.
PA Consulting
 
1991
OS/2 verkoopt veel beter dan welke Unix-implementatie dan ook. De verkoop van Unix laat zich in erg kleine getallen uitdrukken. En dat zal ook zo blijven.
Bill Gates
 
1992
De Mac is een serieuze kandidaat voor een strategische architectuur binnen IBM- en 'multivendor'-platformen geworden.
Gartner Group
 
1993
Veel organisatieadviesbureaus misleiden it-managers door 'business process re-engineering' voor te stellen als een nieuw concept met een welhaast magische kracht voor het oplossen van alle problemen.
Redactie Computable
 
1994
Mijn ultieme droom - of nachtmerrie - is dat er overal waar een telefoon staat een schakelkastje komt met een koppeling naar het lokale kantoor- of huisnetwerk.
Vincent Cerf, 'de vader van internet'
 
1995
Onder zware gebruikers worden mensen verstaan die minstens één maal per week op het Net actief zijn.
Bureau Trendbox
 
1996
Samen met de huidige rdbms-leveranciers zal Unix de grote verliezer zijn.
Martin Healey
 
1997
Het werk in deze sector is vrouwvriendelijk: je krijgt er geen vieze handen van en je hoeft niet te tillen. Het zou een goede zaak als er meer vrouwen voor de it kozen. Een beetje meer gevoel bij ons werk kan echt geen kwaad.
Prof. dr. Daan Rijsenbrij (VU, tevens Area Quality Manager bij Cap Gemini)
 
1998
Wij willen van Alpha een zogenoemd volumeproduct maken, zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen 'drive Alpha to volume'. In het verleden hebben we diverse keren bewezen dat onze marketingkracht tot sterke staaltjes in staat is. Daarom ben ik er dan ook van overtuigd dat we erin zullen slagen de Alpha in zulke hoge aantallen te verkopen dat het zijn investeringen zal opbrengen.
Ton Pannekoek, directeur Compaq Nederland
 
1999
Over tien jaar zullen dotcom-aandelen tien tot twintig keer zoveel waard zijn als nu.
Masayoshi Son, de Koreaanse ceo en grootaandeelhouder van Softbank
 
2000
De Europeanen doen er alles aan om hun voorsprong in draadloze communicatie om zeep te helpen. Op de umts-veilingen zijn enorme bedragen per aansluiting betaald. Maar er is nog geen infrastructuur, er zijn nog geen toestellen en er is geen onderzoek gedaan. Er is geen enkel bewijs dat het systeem interessant en belangrijk genoeg zal worden voor de consument om umts te gaan gebruiken.
Nicholas Negroponte, professor aan het MIT en futuroloog
 
2001
In een economie die ogenschijnlijk door ultranerveuze beurskoersen wordt gedomineerd, kun je als ceo weinig anders doen dan managen op de korte termijn. De 'one-year ceo' heeft immers maar weinig tijd om te bewijzen dat hij het tij kan keren.
Ron Tolido, consultant Cap Gemini Ernst & Young Nederland
 
2002
In onze visie zal mobiel internetten over zeg drie jaar geadopteerd zijn, ondanks sombere berichten uit die hoek. We denken verder dat de terugweg naar de centrale computer - zij het in een andere gedaante - dan weer algemeen zal zijn. En Linux staat op de eerste plaats voor e-business.
Ronald Velten, marketingmanager software bij IBM
 
2003
Structureel mag worden verwacht dat de werkgelegenheid in de ict-sector de komende tijd weer zal aantrekken. Dit geldt zeker voor de computerservicebedrijven, waar een verhoging van de omzet in grote mate gepaard gaat met de inzet van meer mensen.
 
Centraal Plan Bureau

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.