Managed hosting door True

Rol van automatisering centraal op Computable jubileumdebat

'Ict niet dé motor van innovatie'

Ict is één, maar niet dé motor van innovatie. Dat is de algemene conclusie na afloop van het debat over de rol van ict, vorige week georganiseerd door Computable. De toepassing ervan in andere industrieën leidt vaak tot vooruitgang. "Zonder ict staat het stil."

  
Gespreksleider Paul Witteman bemiddelt in de Lagerhuis-opstelling in de Oude Raadzaal te Den Haag tussen vertegenwoordigers van politiek en ict-branche.
Met het debat in de oude raadzaal in Den Haag vierde het ict-weekblad het35-jarig bestaan. Tv-journalist Paul Witteman liet twee kampen, politici en overheidsvertegenwoordigers tegenover het bedrijfsleven, discussiëren over een handvol stellingen, waaronder "Nederland hoeft helemaal geen kenniseconomie te zijn" en "Innovatie kan niet zonder ict".
De overheidsvertegenwoordigers en politici verwijten het bedrijfsleven een te afwachtende houding, bleek tijdens het debat. "Het bedrijfsleven heeft geen lef", stelde bijvoorbeeld Mark Frequin, directeur-generaal Telecommunicatie en Post bij het Ministerie van Economische Zaken. Overheids-ict-consultant Joop van Lunteren: "Het bedrijfsleven moet zelf maar eens iets gaan doen."

Wereldvrede

Netwerker voor Hay-group en voormalig Computable-columniste Trude Maas legde daarnaast de schuld voor een deel van de huidige economische tegenwind bij de sector zelf. "Ik mag dat, als oud ict'er" (Maas werkte lange tijd bij onder meer Origin). Te vaak heeft de ict-industrie haar producten als hemelbestormend gebracht, aldus Maas. "De komst van internet zou ons wereldvrede brengen. Nou, dat hebben we gezien."
Volgens oud-onderwijsminister Loek Hermans, nu voorzitter van branche-organisatie MKB-Nederland, blijft er echter wel degelijk een rol voor de overheid. Die moet geld vrijmaken om goede plannen van kleinere bedrijven concreet te krijgen. "Kennis moet worden georganiseerd. De banken durven nu niet. Dan moet je het beleidsmatig aanpakken."

  
Politici in debat. Regelgeving door de overheid kan helderder, maar het bedrijfsleven moet ook zelf durf tonen. Vlnr Martijn van Dam (PvdA), Jan Willem Broekema (CPB), Zsolt Szabo (VVD), Lousewies van der Laan (D66) en Loek Hermans (MKB Nederland)
Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland, riep op tot meer creativiteit. "Verbeelding is veel belangrijker." Volgens hem is Nederland allang een kenniseconomie. De overheid moet de komende tijd verder gaan met het weghalen van drempels die ondernemingen belemmeren. Bijval kwam van ict'er Jan Kees de Jager, van softwarebedrijf ISM: "Regelgeving en lastendruk laten de recessie langer duren dan nodig." Hij riep de politici op een einde te maken aan bijvoorbeeld het recent ingevoerde reprorecht.

Defensie-industrie

Henk Broeders, voorzitter van Ict-Nederland, de koepelorganisatie van ict-brancheverenigingen zoals de Fenit, slaagde er op zijn beurt minder goed in de kritiek op de branche te pareren. "Ict-ontbreekt in het innovatieplatform", zei hij. "De universtiteiten zijn oververtegenwoordigd." Om te innoveren zijn niet zozeer de denkers nodig, maar degene die ict weten toe te passen. Volgens hem mist het platform zo een kans.
Volgens Frans Nauta, secretaris van dat platform, viel het met dat gebrek aan ict-organisaties wel mee. Doelend op platform-leden Jan Kees de Jager en Laurens Jan Brinkhorst, minister van Economische Zaken: "Er zit een ict-mkb'er in, de minister die ervoor verantwoordelijk is én het is mijn hobby." Ook hij vindt de ict-sector niet zaligmakend voor innovatie. "Er doet slechts een bank mee. Die sector is echter wel iets belangrijker dan de ict-branche."
Nauta waarschuwde de aanwezigen dat ze niet teveel verwachtingen moeten hebben van het platform. "Hoop niet dat we met innovatie problemen oplossen, die al dertig jaar bestaan."
 

  
Frans Nauta (links) van het Innovatieplatform en Henk Broeders (rechts) van Nederland-ICT vlogen elkaar in de haren over samenstelling en mogelijke effectiviteit van het Innovatieplatform. Broeders had graag meer doeners dan denkers gezien. Nauta vindt de samenstelling evenwichtig genoeg maar roept wel op tot steun van de ict-branche.

Een enkel nummer

Politici en overheid steken de hand ook in eigen boezem. "Waar is de ambitie gebleven van bijvoorbeeld de belastingdienst?", vroeg Maas. "Vernieuwing komt vaak door een of enkele medewerkers met lef. Passie, dat is de bron voor innovatie."
D66-Tweede Kamerlid Lousewies van der Laan en Hermans pleiten voor het zo snel mogelijk vereenvoudigen van registratie van gegevens door de overheid. Volgens Hermans komt er op korte termijn een enkel nummer voor alle burgers dat tegelijkertijd ook de privacy kan beschermen. Gegevens kunnen door ambtenaren worden nagezien met voor elk variabele lees- en schrijfrechten, opperde hij. De gevoeligheid over de privacy-bescherming is een cultuurprobleem, denkt hij. Van der Laan: "De privacy is beter beschermd met een enkel nummer. Nederland moet snel ophouden met al die verschillende systemen." VVD-kamerlid Zsolt Szabo: "Eén nummer, dat gaat het komende jaar gebeuren."
Jos Zandhuis, hoofd van de consultancy-tak van ict-dienstverlener Atos Origin, waarschuwde het drietal politici dat in de VS veel fraude wordt gepleegd met het zogenaamde 'social security number'. IBM-directeur Bart Fehmers stelde dat het verenigen van al die nummers lastiger is dan vaak wordt gedacht. Volgens hem wordt er nu al gewerkt aan een derde persoonsnummer, dat twee eerdere moet gaan vervangen. "Het samenvoegen van GBA en sofi-nummer zal mislukken." < BR> 

'Eerder heroordeel over softwarepatenten'
Het Europees Parlement bekijkt wellicht binnen drie maanden de nieuwe richtlijn van Eurocommissaris Bolkestein over softwarepatenten. Dat stelde D66-Tweedekamerlid Lousewies van der Laan vorige week bij het ict-debat van jubilerend Computable.
Van der Laan is het niet eens met Bolkesteins voorstel. Europa's Commissaris voor de Interne Markt hoopt met zijn richtlijn het verkrijgen van patenten op software in de EU-lidstaten makkelijker te maken. Nu worden dergelijke octrooien afgegeven door het Europees Patentbureau, maar gelden in de lidstaten weer andere regels. Van der Laan: "Bolkestein is helemaal weg van Amerika. Hij laat zich dan ook volledig inpalmen door de Amerikaanse lobby."
Bolkesteins kreeg vorige maand een eerste en door het EP gewijzigde versie terug. Zo wil het parlement onder meer dat software die communicatie tussen systemen mogelijk maakt, nooit door patenten geblokkeerd mag worden. De Eurocommissaris stelde vlak voor de stemming in het Parlement die en andere amendementen niet te willen accepteren.
Bolkestein kan zijn door het EP aangepast voorstel nu terugtrekken, of na overleg met de raad van Ministers van Economische Zaken een nieuwe versie indienen. Deskundigen verwachten dat hij nog voor eind dit jaar met een nieuw voorstel komt. Ze stellen ook dat het dan lang kan duren voor het EP er weer op terug komt. Van der Laan echter, zelf voormalig Europarlementariër, stelt dat het Europees Parlement vrijwel meteen op het nieuwe voorstel zal reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.