Managed hosting door True

Knelpunten arbeidsmarkt zijn komende jaren zeer groot

 

De knelpunten op de arbeidsmarkt voor informatici zijn de komende vijf jaar zeer groot. Dit blijkt uit een prognose van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA). De onderzoekers constateren met name dat het tekort aan hoger opgeleiden in Nederland zal toenemen. De kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een mbo-opleiding zijn minder rooskleurig.

In de ICT-branche geldt deze tweedeling niet. De perspectieven op de arbeidsmarkt zijn heel goed voor zowel informatici met een academische opleiding als die met een mbo -of hbo-diploma. De adviesgroep 'Werken aan ICT' heeft inmiddels opgemerkt dat er met name dringend behoefte is aan automatiseerders die een mbo-opleiding hebben gevolgd.

Personeelsbeleid

De ICT-bedrijven onderkennen langzamerhand het belang van een goed personeelsbeleid. Toch geven zij dit nog niet expliciet aan, aldus een onderzoek van Opportunity in Bedrijf. Veel organisaties kunnen nog veel meer activiteiten ondernemen om de ontwikkelingsmogelijkheden van werknemers in kaart te brengen en passende opleidingen aan te bieden. Het belang hiervan wordt in de ogen van de onderzoekers nog eens onderstreept door de ontevredenheid van veel werkgevers over de prestaties van de medewerkers.
Opportunity in Bedrijf adviseert de ondernemingen invulling te geven aan 'goed werkgeverschap'. Op deze manier kunnen de werkgevers kun personeel binnenhouden. Dit doen zij niet door een hoger salaris te bieden, maar door meer aandacht te schenken aan de kwaliteit van het leven van de medewerkers. Met name de evenwichtige verdeling tussen werk en privé-leven staat hierbij hoog op de agenda. Een goede verdeling valt te bewerkstelligen door werken in deeltijd mogelijk te maken en regelingen omtrent flexibele werktijden, kinderopvang en verlofregelingen op te stellen.  MC

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1294891). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×