Managed hosting door True

SAP Scope belangrijkste annoncering sinds R/3

Software-modules optimaliseren de totale logistieke ketens

Dit artikel delen:

SAP komt in september met de eerste software-modules voor het optimaliseren van de totale logistieke keten. Onder de naam Scope (Supply Chain Optimization and Execution) brengt de Duitse erp-leverancier software op de markt waarmee bedrijven hun producten sneller kunnen ontwikkelen. Analisten bevestigen dat Scope de belangrijkste aankondiging is sinds het vlaggenschip R/3, dat in 1992 R/2 opvolgde.

Het Scope-initiatief bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel, de Advanced Planner en Optimizer is gebaseerd op algoritmen uit de procesindustrie. Dankzij deze planner kan een producerend bedrijf de totale logistieke keten beter gebruiken. De software werd ontworpen als een open oplossing, zodat de software van SAP samenwerkt met oplossingen van derden.
Het tweede onderdeel van Scope is een datapakhuis dat verbindingen legt met externe gegevensbronnen, zoals met legacy-systemen. In proefprojecten met 35 Europese bedrijven heeft dit datapakhuis bewezen op zijn taak te zijn berekend. Het pakhuis, dat eind van dit jaar op de markt komt, kan zowel uit de voeten met Windows NT als Unix.
In het vierde kwartaal van dit jaar komt het derde onderdeel van Scope op de markt. Het gaat hierbij om de zogenoemde 'business-to-business' Procurement, die real-time zorgt voor het totale proces van aanschaf. Deze module is gebaseerd op het wer eldwijde web en omvat het integrale traject van bestelling tot betaling.
De aankondiging van Scope was een van de belangrijkste punten op de vijfde Europese gebruikersbijeenkomst die in juni werd georganiseerd in Madrid. Met meer dan 8000 klanten en partners uit 56 landen was Sapphire 98 het grootste zakelijke evenement dat ooit in Spanje werd georganiseerd.

Release 4.5

In zijn keynote speech stond Peter Zencke, bestuurslid van SAP, uitvoerig stil bij het belang van release 4.5 van R/3 dat in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar komt. "Met release 4.5 van de R/3-familie leggen we de lat een stuk hoger op het vlak van high-tech productie. Vooral bedrijven die werken aan ingewikkelde producten, zoals de automobielindustrie, Defensie, luchtvaartindustrie zijn gedwongen om de totale logistieke keten beter onder controle te krijgen."
Harry Tse, directeur van de Yankee Group, licht het belang van de nieuwe release als volgt toe. "Omdat de levenscyclus van producten steeds korter wordt, zijn bedrijven gedwongen hun producten sneller op de markt te brengen. Dat kon al prima met de R/3-software. Maar met de nieuwe release kan een bedrijf de logistieke keten beter stroomlijnen. Bovendien kan een producerend bedrijf nu koppelingen maken met de SAP Business Framework Open Architecture die gebaseerd is op componenten. Producerende bedrijven werken immers samen met talloze toeleveranciers, voor wie het werken met componenten integratie met de software van SAP makkelijker maakt."

Management Cockpit

Veel bekijks trok de Management Cockpit, een ruimte ingericht als de cockpit van een vliegtuig met 108 beeldschermen die real-time informatie over alle onderdelen van de bedrijfsvoering afleidt van R/3. Elke wand heeft een eigen kleur. De zwarte wand toont de belangrijkste succesfactoren en financiële indicatoren, de rode de markt-prestatie, de blauwe interne vorderingen van prestaties en medewerkers. De witte wand houdt de status van strategische projecten in de gaten. De management cockpit is een gezamenlijk ontwerp van Net Research en SAP. n
 
Sorgen Ärger Problemen
In de 25 jaar van zijn bestaan heeft SAP een marktleiderspositie opgebouwd in software voor het automatiseren van de bedrijfsvoering. Vorig jaar steeg de omzet met ruim 60 procent naar 6,6 miljard gulden, die wordt behaald met 15.000 medewerkers. Het succes van SAP is vooral toe te schrijven aan de brede functionaliteit. Met de logistieke software van SAP kan in principe alles, maar dat heeft als schaduwzijde dat het implementeren lang duurt. In de praktijk blijkt bovendien dat het invoeren van R/3 (en van voorloper R/2) alleen slaagt als een bedrijf zijn zaakjes organisatorisch goed voor elkaar heeft. Dat leidt vaak tot veel irritatie die het bedrijf de bijnaam oplevert Sorgen Ärger Problemen. In de wandelgangen op het gebruikerscongres was die spotnaam vaak te horen. Toch kiezen bedrijven massaal voor de software van dit Duitse bedrijf, omdat het uiteindelijke resultaat van een implementatie goed is. Bovendien luistert SAP wel degelijk naar zijn klanten, hetgeen twee jaar geleden resulteerde in een snelle versie voor het invoeren van R/3, genaamd Asap (Accelerated SAP).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.