Managed hosting door True

Supply chain management kent veel specialisten

Erp-leveranciers bieden zelf steeds meer functionaliteit

Dit artikel delen:

Jarenlang maakten specialistische softwarebedrijven als Manugistics, i2 Technologies, Numetrix en Synquest de dienst uit op de softwaremarkt voor toeleveringsketens, de zogenaamde supply chain management-software. De grote erp-leveranciers Baan, JD Edwards, Oracle, Peoplesoft en SAP bieden in de meeste gevallen interfaces naar producten voor het beheer van deze ketens. Maar inmiddels zijn zij zelf steeds beter in staat om deze moderne vorm van automatisering te ondersteunen.

Supply chain management (scm) is het ultieme doel voor veel productiebedrijven. Het gaat daarbij om het optimaliseren van de goederenstroom binnen een bedrijf en tussen bedrijven onderling; van ruwe grondstoffen en halffabrikaten tot de levering van het eindproduct aan de eindgebruiker. Van 'zand tot klant', om in termen van Philips te spreken. Scm verbreedt daarmee de reikwijdte van traditionele erp-functionaliteit en is een logisch vervolg op bestaande productie, distributie- en planningssoftware.

Keten

Software voor scm optimaliseert productie- en distributieprocessen over een keten van bedrijven. Erp-systemen worden hierbij als het ware aan elkaar geknoopt. De beoogde verbeteringen zijn verlaging van de voorraden, betere klantenservice, betere relaties tussen leverancier en afnemer en het sneller op de markt brengen van producten. Al deze zaken moeten uiteindelijk leiden tot lagere kosten in de hele toeleveringsketen.
Binnen Sap is scm de belangrijkste ontwikkeling. Via het eigen Scope-initiatief (Supply Chain Optimisation Planning and Execution) worden alle planningactiviteiten in een aparte component ondergebracht. Deze planningsgegevens komen terecht in een geheugen-residente database, die altijd synchroon loopt met de transactie-database van R/3. Hierdoor kan een planningsronde volgens SAP worden teruggebracht van één dag naar één seconde. Alle planningsniveaus, van hoofd productieplan tot detailplanning, zijn over de hele toeleveringsketen te verbeteren. Diverse planningsfactoren binnen of buiten de eigen organisatie kunnen hierbij als criterium gelden: capaciteit, materialen, transport. De residente database staat open voor planningsgegevens van andere softwareleveranciers als i2 en Manugistics.

Integratie

Oracle biedt een vergelijkbare planningsmethode aan onder de naam rapid one step-planning. Op planningsgebied integreert het bedrijf verder met de software van i2 Technologies. Oracle legt de nadruk op het kunnen afgeven van betrouwbare leverdata. Dit bereiken ze door inkoop-, productie- en distributieprocessen nauw te integreren. Bij andere leveranciers komt deze koppeling ook naar voren.
Baan is eveneens zeer actief met scm in de weer. Het ondersteunt verschillende planningsmethoden voor verschillende typen productieprocessen. Voor een optimale inrichting van de structuur van toeleveringsketens, integreert Baan met de software van Numetrix. Voor de IT-invulling van de verschillende ketens gebruikt Baan zijn visuele modelleer-hulpmiddel dem (Dynamic Enterprise Modelling).

Voorspellingen

De scm-software van Peoplesoft is gestoeld op de planningssoftware van Red Pepper, die het verder heeft ontwikkeld en geïntegreerd met zijn productie-functionaliteit. Aangezien de productie-oplossing van Peoplesoft alleen voor discrete productieprocessen toepasbaar is, geldt dat ook voor de scm-oplossing. Onder discrete productie verstaan we het maken van producten uit halffabrikaten en grondstoffen, die niet zoals in de procesindustrie door middel van fysische of chemische transformatie tot stand komen. Onderdeel van de scm-oplossing van Peoplesoft is de module demand planning, waarmee voorspelling van de vraag en dus de planning tussen afdelingen (binnen of buiten het bedrijf) op elkaar afgestemd kunnen worden. Voorspellingen van de vraag naar producten, en dus productieplanningen, spelen bij alle leveranciers een belangrijke rol. Vaak wordt deze functionaliteit door de genoemde specialistische bedrijven geleverd.
JD Edwards biedt zelf voldoende scm-functionaliteit voor productiebedrijven met honderd tot tweehonderd werknemers. De visie op scm van deze leverancier luidt Scorex: Supply Chain Optimisation and Real-time Execution. De planningsuitvoering wordt ondersteund door het eigen pakket, net als de basis-functionaliteit voor planning. Voor geavanceerde planning wijkt JD Edwards uit naar de software van Synquest.
 
Erp-verhalen in serie
Computable biedt in zeven artikelen een overzicht van het aanbod op de erp-markt. Zonder volledigheid te willen en kunnen claimen, worden de producten van de vijf grootste erp-leveranciers ter wereld - Baan, JD Edwards, Oracle, Peoplesoft en SAP - wekelijks op een rijtje gezet. De wekelijkse invalshoek is achtereenvolgens software voor financiën, productie, human resources, beheer van toeleveringsketens, front office-software en analyse zijn de onderwerpen. In deze vierde aflevering komt software voor toeleveringsketens oftewel supply chain management aan de orde.
 
Een overzicht van de complete serie:


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.