Managed hosting door True

China rukt op in softwarewereld

Chinadotcom koopt Ross Systems en Industri-Matematik; nieuwe overnames op til

Dit artikel delen:

Voormalig internetbedrijf Chinadotcom heeft zich op de softwaremarkt ingekocht. Het neemt Ross Systems en Industri-Matematik over. En er volgen meer acquisities. Het oorspronkelijk Chinese bedrijf heeft ruim 300 miljoen dollar in de oorlogskas.

Geen Baan
Ross Systems bedient grote en vooral middelgrote ondernemingen uit de voedingsmiddelenindustrie, chemie en farmacie en producenten van natuurlijke grondstoffen. In het op 30 juni afgesloten boekjaar heeft het softwarebedrijf een omzet geboekt van 48,1 miljoen dollar en dook het weer in de zwarte cijfers: 4,1 miljoen dollar. Ross Systems ondervindt hoofdzakelijk concurrentie van JD Edwards en Navision. "Baan komen wij niet meer tegen", beweert Marquardt.
Chinadotcom koopt de Amerikaanse erp-leverancier voor de procesindustrie Ross Systems voor een slordige zeventig miljoen dollar. Het bedrijf wordt ondergebracht bij dochterbedrijf CDC Software, leverancier van bedrijfssoftware aan kleinere ondernemingen in Azië. Rick Marquardt, senior vice-president van Ross Systems, die afgelopen week in Nederland bivakkeerde om met personeel en klanten te praten over de opmerkelijke verbintenis, zegt dat beide bedrijven elkaar kennen via een eerder gesloten distributiecontract met CDC. Uit gesprekken bleek dat een overname beide bedrijven goed zou uitkomen. "Wij zochten naar een financiële partner om overnames te betalen. Chinadotcom en CDC waren op zoek naar een internationaal opererend softwarebedrijf dat hun een platform zou kunnen verschaffen voor de markten buiten Azië."
Marquardt vertelt dat Ross Systems zijn positie van erp-leverancier in de procesindustrie wil versterken. Met de extra middelen die Chinadotcom beschikbaar stelt, wil het complementaire leveranciers van erp-pakketten, ketenbeheertoepassingen en relatiebeheersoftware overnemen. Daarnaast kan Ross Systems gebruikmaken van het softwareontwikkelcentrum van CDC in Sjanghai waardoor het op een goedkope manier aan productontwikkeling kan doen. Bovendien krijgt het als onderdeel van Chinadotcom een betere toegang tot de Chinese markt, waar het via CDC zijn iRenaissance-software kan afzetten bij grotere bedrijven. "Veelbelovend", bestempelt Marquardt de applicatiemarkt in China. "Met jaarlijkse groeicijfers van zo'n 40 procent. Naast de vele Chinese industriële bedrijven openen steeds meer multinationals er productielocaties, wat voor ons extra interessant is. Overigens zijn we al actief in China. Onze software is allang omgezet in het Mandarijns."

Kaaiman-eilanden

Internetbedrijf Chinadotcom is door een aantal in de VS opgeleide Hongkongers opgericht in de tweede helft van de jaren negentig. Het speelde een vergelijkbare rol als AOL (tot voor kort ook aandeelhouder) in de VS. Na de beursgang hield het bedrijf een goed gevulde kas over en omdat de internetactiviteiten tegenvielen, richtte Chinadotcom zich op twee bredere velden: software & (applicatie-)uitbesteding en mobiele toepassingen & internetportalen. Inmiddels is de meerderheid van de aandelen in Amerikaanse handen, al heeft de Chinese overheid nog een minderheidsbelang in bezit. Officieel opereert de vroegere internethoogvlieger vanaf de Kaaiman-eilanden.
Via dochterbedrijf CDC nam Chinadotcom kortgeleden nog een meerderheidsbelang in Industri-Matematik, een leverancier van ketenbeheersoftware voor de detailhandel. Volgens bestuursvoorzitter Peter Yip is deze overname aanvullend op die van Ross Systems. "Wij willen een wereldwijde productlijn van bedrijfssoftware opzetten." Ross-topman Marquardt verwacht dat het moederbedrijf nog een aantal erp-leveranciers koopt die zich richten op de discrete industrie (stukgoederen).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.