Managed hosting door True

HDS breidt softwareportfolio uit

Opslagleverancier sluit samenwerkingsverbanden

Dit artikel delen:

Hitachi Data Systems (HDS) breidt zijn portfolio aan opslagsoftware uit met een overname en een samenwerkingsverband. Eerder heeft aartsrivaal EMC al dergelijke stappen aangekondigd en gezet.

Ixos komt in handen van Open Text
Open Text heeft eerder deze maand inhoudbeheer-leverancier Ixos Software AG overgenomen. Laatstgenoemde softwareproducent heeft net een uitgebreide overeenkomst gesloten met opslagleverancier Hitachi Data Systems (HDS).
Open Text pleegt de overname van Ixos middels een aandelenruil ter waarde van 220 miljoen dollar. De koper stelt dat het hiermee de grootste leverancier is op het gebied van inhoudbeheer (enterprise content management, ecm). Het Amerikaanse bedrijf wint met deze koop vooral terrein - klanten en distributeurs - in Europa. Net hiervoor kocht Open Text de Duitse Ixos-branchegenoot Gauss.
Analisten zien hierin een herbevestiging van de eerder voorspelde consolidatie in de softwaremarkt, waaronder dus ook de inhoudbeheer-sector. Opslagleverancier EMC kocht zich recent al in op die markt met de overname van Documentum. EMC-concurrent HDS houdt het vooralsnog bij hechte samenwerkingsverbanden, inclusief gezamenlijke ontwikkeling. Voor die twee opslagspelers is dit een uitbreiding van hun bereik. Open Text is echter net zoals Ixos leverancier van programmatuur voor inhoudbeheer.
Onderzoeksbureau Butler twijfelt aan de succeskans van eerstgenoemde spelers, waarbij hardwarebedrijven groei zoeken in software. Dat is volgens Butler tot op heden, met uitzondering van IBM, zelden gelukt. Daarnaast zou de aansluiting tussen Open Text en Ixos natuurlijker zijn en daarmee makkelijker verlopen.
HDS heeft een overeenkomst met App IQ opgezet voor gezamenlijke ontwikkeling en oem-verkoop van diens producten. De leverancier van opslaghardware heeft ook de optie verkregen een nog onbekend belang te nemen in de leverancier van software voor opslagbeheer. De samenwerking omvat ook gezamenlijke verkoop en ondersteuning. HDS neemt de software op in zijn beheeromgeving Hi-command.
De twee brengen als eerste onder beider namen een nieuwe reeks beheerapplicaties uit, op basis van App IQ's Storage Authority-pakket. Die software biedt san-omgevingen (storage area network) beheermogelijkheden voor de indeling van opslaggebieden en de individuele onderdelen binnen een san. HDS heeft ook een licentie genomen op het Cimiq-x beheerplatform van App IQ en gebruikt dat als basis voor toekomstige softwaremodules.

Nog een

Daarnaast heeft HDS vorige week een gelijksoortige samenwerking opgezet met het Duitse Ixos, producent van software voor het beheer van inhoud (content management). De opslagleverancier zal diens programmatuur voor archivering en inhoudbeheer leveren aan zijn eigen klanten. Daarnaast integreert de hardwareproducent de Ixos-producten in zijn pakket voor opslagbeheer. Het eerste resultaat hiervan is een reeks producten voor het archiveren van e-mailbestanden.
"Wij geven een hoge prioriteit aan het aanspreken van de opslagvereisten voor ongestructureerde data, zoals e-mail", zegt algemeen directeur Ken Beaudry van HDS' dienstverleningsdivisie. "Het is van groot belang meer intelligentie te bieden voor de opslag en het beheer van dergelijke diverse datatypes. Onze samenwerking met Ixos stelt ons in staat onze producten voor het beheer van de complete data-levenscyclus sneller te verbeteren."
HDS concurrent EMC kocht medio deze maand al softwareproducent Documentum, die ook programmatuur voor inhoudbeheer levert. Eerder dit jaar bracht EMC al zijn Centerra-lijn opslagapparaten uit die zijn bedoeld voor archivering van vastliggende data.
Beide bedrijven zien hierin, op basis van voorspellingen door onderzoeksbureaus, een enorme groeimarkt. Zo stelt IDC dat het totale aantal dagelijks verzonden e-mailberichten wereldwijd stijgt van 9,7 miljard in 2000 naar vijfendertig miljard in 2005. Het onderzoeksbureau voorspelt dan ook dat de groei aan ongestructureerde data die van traditionele, gestructureerde data binnenkort al zal overtreffen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.