Managed hosting door True

Discussie

‘Dataverzilvering Exact is symptomatisch voor ICT’

 

Marketingmails van Exact aan breed gedefinieerd ‘gebruikers’ van zijn software tekenen de ict. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Exact heeft berichtgeving van het FD tegengesproken dat de softwareleverancier alle klanten en medewerkers van zijn gebruikers zou bestoken met marketingmails. Het FD onthulde onlangs dat bedrijven die het onlineboekhoudprogramma van Exact gebruiken plots geconfronteerd werden met ongewenste reclamemails van de leverancier. Het zou niet alleen gaan om advertenties van Exact zelf, maar ook uitingen die het bedrijf samen met derden verstuurt zoals bijvoorbeeld de NS.

‘De fout lijkt erop neer te komen dat Exact in sommige gevallen een erg ruime definitie van het begrip gebruiker ('user') hanteert’, aldus het FD. Gebruikers vallen onder voorwaarden waarbij kennelijk marketing bedreven mag worden, maar medewerkers en klanten van de daadwerkelijke SaaS-gebruikers zouden hier dus ook onder vallen.

Exact spreekt de berichtgeving tegen. Het stelt zich niet te herkennen in het FD-artikel, verklaart dat uitschrijven altijd mogelijk is en lijkt vooral te vallen over de stelling dat álle klanten en medewerkers bestookt worden. Ongeacht de daadwerkelijke invulling van het begrip gebruiker is deze dataverzilvering van Exact symptomatisch voor de huidige ict-wereld. Ads zijn het uitdijende verdienmodel (ook bij betaalde producten en diensten), opt-out is de default, en data is daarbij de nieuwe olie die dus wordt begeerd, gebruikt en uitgebuit.

Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6217260). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Exact verdient een berisping of zelfs een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×