Managed hosting door True

Discussie

‘Silicon Valley volgt reputatiepad van Wall Street’

silicon valley

Silicon Valley valt van zijn voetstuk en volgt het (slechte) reputatievoorbeeld van Wall Street. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Silicon Valley is relatief jong en leeft nog altijd in de positieve reputatie van jong, hip, progressief en innovatief. Grenzen verleggen, regels oprekken en andere tekenen van durf waren nodig en zelfs gewenst. Net zoals lang geleden gewaagde transacties, brutale overnames en andere huzarenstukjes van Wall Street werden bewonderd. Maar Silicon Valley stevent nu af op opgroeien, qua politiek, ethiek, business en andere volwassen elementen. De romantische blik op de oorsprong van veel hedendaagse ict lijdt aan erosie - of realiteitszin.

De ict-giganten van nu worden onderworpen aan kritische blikken waarbij positie en resultaten niet langer compenseren - of vergoelijken - voor sociaal, politiek of cultureel verkeerd geachte zaken. Hetzelfde vergrootglas dat de hebzucht van Wall Street (meermaals) aan de kaak heeft gesteld wordt nu boven de ict-wereld gehouden. Bro-cultuur, sexisme en meer wordt aan de kaak gesteld. Zie de parallellen tussen films en boeken als Wall Street 1 en 2 enerzijds, en The Social Network en The Circle anderzijds. Silicon Valley volgt net als Wall Street een pad van bewondering en bejubeling naar beschouwing en bekritisering.

Wat vind jij?

Het waarschuwend bedoelde ‘greed is good’-betoog van filmfiguur Gordon Gekko in Wall Street heeft vele mensen de ogen geopend.

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De Nederlandse overheid is hier mede debet aan om via een lakse interpretatie van de belastingwetgeving per jaar zo'n 180 miljard aan Amerikaanse belastinggeld te laten ontduiken.
Niet alleen is dit een verkapte vorm van concurrentievervalsing waardoor de groten groot kunnen blijven maar ook een significante factor aan de welvaartskloof van het land waar de rijken veruit de meeste politieke invloed kopen.

Daarom dat de laatste tijd de grote it-reuzen steeds meer richting een censuur-samenleving werken om de onwelgevallige stemmen uit de samenleving die wijzen op hun misstanden het zwijgen op te doen leggen.
Niet voor niets dat de ceo's dan ook grote bewonderaars zijn van China omdat daar censuur dagelijkse kost is en een corrupte overheid kan doen en laten wat ze wil.

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.