Managed hosting door True

Discussie

‘Belastingdienst is voor big-dataverleiding gevallen'

 

Belastingdienst

De Belastingdienst is in de val van big data getrapt met zijn nu omstreden Broedkamer. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Big data belooft gouden bergen, maar naast de kritische vraag of die belofte wel wordt ingelost, speelt nog de vraag of het allemaal wel mag. Het vergaren, combineren en analyseren van data is in bepaalde gevallen aan regels gebonden. Regels die door de Belastingdienst lijken te zijn geschonden met de aparte data- en analytics-afdeling: de Broedkamer. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft in elk geval aangifte gedaan.

Overigens is de Nederlandse Belastingdienst hierin zeker niet uniek. Zo is de Britse gezondheidszorg eerder al in zee gegaan met Google, voor een ambitieus deep-learningproject. Dat initiatief is eerder al onder vuur gekomen en recent door de Britse privacytoezichthouder als ‘illegaal’ beoordeeld. De privacywet is geschonden, door de verleidelijke belofte van bergen goud in big data. Ook de Belastingdienst zou tekort zijn geschoten wat databescherming betreft. Of is dit alles een voorbeeld van ouderwetse wetgeving die achterloopt op nieuwe ict-mogelijkheden?

Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6059883). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×