Managed hosting door True

Nu al kritiek op nieuwe semi-open licentie Sun

 

Sun Microsystems heeft een nieuwe 'semi-open source'-licentie opgesteld die nu al onderhevig is aan kritiek van de 'open source'-gemeenschap. De nieuwe Sun Industry Standards Source License (Sissl) geeft ontwikkelaars toegang tot de broncode van software, maar laat de zeggenschap over die code in handen van Sun.

Deze aanpak stuitte ook bij de reeds bestaande Sun Community Source License (Scsl) veel mensen tegen de borst. De computerleverancier zegt echter op deze manier de compatibiliteit van de vrijgegeven programmatuur te waarborgen. Het belangrijkste verschil tussen Sissl en Scsl is de mogelijkheid voor commerciële ontwikkelaars om hun aanpassingen voor zichzelf te houden. Dit onder voorwaarde dat die bedrijven wel conformeren aan Suns specificaties voor de software in kwestie.

Eerste weggever

Sissl is vorige week geïntroduceerd toen Sun de broncode vrijgaf van een belangrijk component van zijn netwerkbestandssysteem (NFS). Het gaat hier om het Transport Independent Remote Procedure Call-protocol (Ti-rpc) waarmee bestanden zijn te delen over een netwerk. De universiteit van Michigan ontvangt nu steun van Sun om een Linux-versie van NFS te ontwikkelen. Overigens heeft Sun het beheer over de NFS-standaard reeds overgedragen aan de Internet Engineering Taskforce (Ietf).  JB

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1418566). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.