Managed hosting door True

Sun en IBM zetten eerste stappen richten open broncode-variant

'Geef Java vrij'

Sun Microsystems gaat met IBM om tafel zitten om te praten over de ontwikkeling van een open broncode-variant van Java. Rod Smith, vice president van divisie opkomende nieuwe technologieën binnen IBM Software Group, nodigde Rob Gingell, chief engineer bij Sun, daarvoor in een open brief uit.

Het begon allemaal bij een uitspraak van Sun-ceo Scott McNealy op een analistenconferentie. "Wij zijn vrienden van het open broncodemodel." Volgens McNealy zal Sun minder schade ondervinden dan anderen wanneer zijn Java-software geen rendement oplevert, omdat het een combinatie van hard- en software verkoopt.
De open source-gemeenschap schrijft in een open brief dat de ondersteuning van Sun aan open source opmerkelijk consistent is. President Eric Raymond van het Open Source Initiative stelt: "Open source kan niet bepaald gezien worden als een model dat niets opbrengt. [...] Als Sun bereid zou zijn om volledig voor open source te gaan dan zou het zijn positie als leider van de industrie terug kunnen winnen. [...] Suns volhardendheid om strakke controle over de Javacode te houden heeft de lange termijnbelangen van de onderneming geschaad door de acceptatie van de taal in de open sourcegemeenschap in de kiem te smoren. [...] Als u werkelijk serieus bent [...] bewijs het. Geef Java vrij."

Onzin

Simon Phipps, chief technology evangelist bij Sun noemt de brief van Raymond "100 procent onzin". "Zijn beweringen snijden geen hout. Als dit de manier is waarop de open sourcegemeenschap met zijn vrienden omgaat, dan ben ik bang voor de manier waarop het met zijn vijanden omgaat." In zijn antwoord zegt hij verder dat de vraag eigenlijk zou moeten zijn waarom niemand anders aangeboden heeft een open broncodeversie van Java te maken. "Waarschijnlijk is het te moeilijk. Sun zou zo'n versie zeker ondersteunen, maar het kost te veel tijd en geld om het te maken. Het is geen kwestie van een knop omdraaien. Momenteel ligt onze prioriteit ergens anders."
Verder geeft hij de open sourcegemeenschap ook een hele lijst projecten die hij karakteriseert als bijdrage aan open source. Raymond vraagt zich in zijn weerwoord het enige af dat de open sourcegemeenschap zich af kan vragen: "Oh ja? Waar is de code dan?"

Open Java

Aangezien de briefwisseling tussen de open sourcegemeenschap en Sun openbaar zijn, bemoeit IBM zich er ook mee. In de vorm van een open brief aan Sun geeft Rod Smith antwoord op de vraag die Phipps in zijn stuk stelt: Waarom heeft IBM zijn implementatie van Java niet aan de open broncodegemeenschap gegeven? Volgens Smith zou een open versie van Java het platform versterken in de markt. Hij nodigt zijn Sun-collega Rob Gingell uit om samen een onafhankelijk project te starten om Java open source te maken. "IBM wil zijn technische kennis en code beschikbaar stellen voor de open source Java-implementatie. Sun kan de open sourcegemeenschap voorzien van Sunmateriaal, inclusief Java-specificaties, tests en code."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.