Managed hosting door True

Analysesoftware: de kroon op erp-systemen

Oracle is door brede software-expertise leidend

Erp-systemen zijn gericht op het verwerken en bijhouden van transacties en herbergen enorme hoeveelheden bedrijfsinformatie. De nieuwste trend is het met analysesoftware ontsluiten van deze informatiebrij. Analysesoftware staat centraal in dit laatste verhaal over erp-systemen.

Toepassingen voor 'business intelligence', zoals analysesoftware ook wel wordt genoemd, en erp zijn nauwelijks los van elkaar te zien. Analyses worden namelijk gevoed door gegevens uit uiteenlopende bedrijfsprocessen op financieel en productiegebied en heeft tot doel die onderliggende bedrijfsprocessen weer te verbeteren. De erp-cirkel is daarmee rond.

Leidende plaats

Naast het leveren van erp-software is Oracle vooral deskundig op het gebied van databases, gegevenspakhuizen en analysehulpmiddelen. Dit bedrijf neemt dan ook een leidende plaats in op het gebied van analysesoftware. Analyse kan onderverdeeld worden in rapportage en Olap (Online Analytical Processing). Rapportages zijn niet nieuw en worden gegenereerd op basis van gegevens uit de transactiedatabase. Oracle Reports bevat voorgekookte modellen met prestatie-indicatoren voor verschillende functionele gebieden (productie en financiën). Typische productierapportages gaan over doorlooptijden en levertijden.
Daarnaast heeft Oracle Olap-functionaliteit voor verkoop, financiën en tegen het eind van het jaar ook service. Dit zijn standaardapplicaties ontwikkeld in Oracle Express. Olap-technieken werken niet met transactiedatabases, maar met gegevenspakhuizen of multidimensionele databases. Hierdoor kunnen historische gegevens meegenomen worden en zijn trendanalyses en toekomst-scenario's binnen handbereik. De analysemogelijkheden van Oracle, die geïntegreerd zijn in de erp-applicatie, laten een duidelijke trend zien. De markt voor analysetoepassingen wordt volwassen. Gebruikers nemen geen genoegen meer een ontwikkelhulpmiddel, maar vragen om standaardapplicaties, die ze zelf in kunnen richten.

Management cockpit

Ook het Duitse SAP heeft de markt voor business intelligence ontdekt. Naast op functionaris gerichte standaard rapportages, levert het vanaf augustus dit jaar het Business Information Warehouse (BIW). Dit is een 'pakhuis' voor gegevens uit R/3, andere erp-pakketten en externe industriespecifieke gegevens, zoals onderzoeks- en demografische gegevens. Het BIW kan benaderd worden met de zogenoemde 'management-cockpit', die signaleert dat bepaalde prestatie-indicatoren alarmwaarden overschrijden. Ook met analysehulpmiddelen van bijvoorbeeld Business Objects is het BIW te ontsluiten. Zowel op de achterkant van het analysesysteem (gegevenspakhuis) als de voorkant (interface) legt SAP meer dan Oracle de nadruk op openheid.

Evolutie

Baan werkt nauw samen met Microsoft als het op analyse aankomt. Het hele erp-systeem evolueert volgens Baan naar een systeem voor beslissingsondersteuning. De software van Business Objects en Cognos kan ingezet worden voor rapportagedoeleinden. De Olap-functionaliteit (online analytical processing) van Microsoft Plato gecombineerd met Baans materiedeskundigheid moet tot analysetoepassingen leiden voor bijvoorbeeld financiën en productie. Net als in de SAP-management cockpit zijn ook in de Baan-software prestatie-indicatoren met alarmwaarden te definiëren. Voor indicatoren moet gedacht worden aan voorraadniveaus, de liquiditeit, verkoop per regio of de doorlooptijd. Overschrijdt deze een bepaalde waarde, dan krijgt de betreffende gebruiker een signaal en kan hij tot actie overgaan.

Stimulans

Peoplesoft heeft ook een gegevenspakhuis in zijn erp-software geïntegreerd. Hiermee kunnen de prestaties van financiële en productie-functies gemeten worden. Hoewel Peoplesoft meldt dat veel bedrijven nu nog niet toe zijn aan analysetoepassingen verwacht het wel dat dit gebied een grote stimulans voor de erp-industrie van de toekomst zal zijn. Voor het analyseproces gebruikt het verschillende methoden, waaronder balanced scorecard-toepassingen. Als analysehulpmiddel op de bureaumachine gebruikt Peoplesoft Cognos Powerplay, voor het achterliggende gegevenspakhuis Arbor Essbase. De technologie van Arbor maakt het mogelijk gegevens uit andere systemen in het gegevenspakhuis op te slaan en integraal in de analyse te betrekken.

Generator

Een andere speler in dit segment is JD Edwards. Het bedrijf levert een rapportgenerator die vanuit Adobe Acrobat een link legt met transactiegegevens uit het kernsysteem. Verder hebben alle analysehulpmiddelen die werken op basis van Odbc (open database connectivity) toegang tot de erp-software van JD Edwards. Cognos, Information Builders en Business Objects zijn hier de bekende voorbeelden van. Samen met Cognos bouwt de Amerikaanse onderneming nu een bedrijfsbreed gegevenspakhuis met acht verschillende analysemodellen. Deze zijn voor verschillende bedrijfsfuncties zoals verkoop en productie geschikt.
 
Erp-verhalen in serie
Computable biedt in zeven artikelen een overzicht van het aanbod op de erp-markt. Zonder volledigheid te willen en kunnen claimen, worden de producten van de vijf grootste erp-leveranciers ter wereld - Baan, JD Edwards, Oracle, Peoplesoft en SAP - wekelijks op een rijtje gezet. De wekelijkse invalshoek is achtereenvolgens software voor financiën, productie, human resources, beheer van toeleveringsketens, front office-software en analyse zijn de onderwerpen. In deze zesde en tevens laatste aflevering in het nieuwskatern komt analyse-software aan de orde. Het geheel wordt in het achtergrondkatern besloten met een uitgebreid overzicht van het productaanbod.
 
Een overzicht van de complete serie:


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.